Węglowodany
w odżywianiu jaką pełnią rolę.
Węglowodany -
często staramy się je ograniczać a przecież są doskonałym
źródłem energii. Najczęściej występują one w skrobiach,
zbożach. Naszym chlebie codziennym. Najlepiej chleb pszenny, który
może nam dodać dodatkowych kalorii najlepiej zastąpić możemy go
chlebem graham lub razowym, orkiszowym czy najlepiej na zakwasie jak
mamy takie sprawdzone źródło w którym możemy zakupić ten rodzaj
pieczywa. Co ważne kiedy interesowałam się zdrową żywnością to
dowiedziałam się, że często nasz chleb choć wydaje nam się, że
posiada ciemny kolor będzie zdrowy jest zabarwiany karmelem lub
miodem. Dlatego warto sprawdzać skład. Ja mam sprawdzoną
piekarnię. Węglowodany są także w naszych polskich ziemniakach są
one źródłem potasu. Także różne batoniki musli nasze ulubione
wspomnę o moich, które brałam na treningi po nim zajadałam się i
wracała mi energia są to musli wit' AM jabłko, rodzynki czy
mleko, czekolada dr Gerarda. Na śniadanie od najmłodszych
lat zajadamy się płatkami śniadaniowymi są gotowe, szybkie i
dzieciom smakują. Najlepiej zastąpić je płatkami owsianymi
możemy sami takie przygotować na śniadanie, które nam dodadzą
zdrowej energii. Płatki jeżeli używamy błyskawicznych zalewamy
gorącym mlekiem lub wodą do tego suszone owoce, kroimy kiwi źródło
witaminy C czy banana. Ja dorzucam kilka orzechów laskowych lub
włoskich, żurawinę oraz rodzynki dadzą lekką słodycz. Tak
przygotowane śniadanie będzie bardzo zdrowe. Trzeba po prostu się
na nie przestawić. Także nie bójmy się spożywać węglowodanów
bo one też nam są potrzebne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz