poniedziałek, 26 czerwca 2017

Węglowodany w odżywianiu jaką pełnią rolę.

Węglowodany w odżywianiu jaką pełnią rolę.



Węglowodany - często staramy się je ograniczać a przecież są doskonałym źródłem energii. Najczęściej występują one w skrobiach, zbożach. Naszym chlebie codziennym. Najlepiej chleb pszenny, który może nam dodać dodatkowych kalorii najlepiej zastąpić możemy go chlebem graham lub razowym, orkiszowym czy najlepiej na zakwasie jak mamy takie sprawdzone źródło w którym możemy zakupić ten rodzaj pieczywa. Co ważne kiedy interesowałam się zdrową żywnością to dowiedziałam się, że często nasz chleb choć wydaje nam się, że posiada ciemny kolor będzie zdrowy jest zabarwiany karmelem lub miodem. Dlatego warto sprawdzać skład. Ja mam sprawdzoną piekarnię. Węglowodany są także w naszych polskich ziemniakach są one źródłem potasu. Także różne batoniki musli nasze ulubione wspomnę o moich, które brałam na treningi po nim zajadałam się i wracała mi energia są to musli wit' AM jabłko, rodzynki czy mleko, czekolada dr Gerarda. Na śniadanie od najmłodszych lat zajadamy się płatkami śniadaniowymi są gotowe, szybkie i dzieciom smakują. Najlepiej zastąpić je płatkami owsianymi możemy sami takie przygotować na śniadanie, które nam dodadzą zdrowej energii. Płatki jeżeli używamy błyskawicznych zalewamy gorącym mlekiem lub wodą do tego suszone owoce, kroimy kiwi źródło witaminy C czy banana. Ja dorzucam kilka orzechów laskowych lub włoskich, żurawinę oraz rodzynki dadzą lekką słodycz. Tak przygotowane śniadanie będzie bardzo zdrowe. Trzeba po prostu się na nie przestawić. Także nie bójmy się spożywać węglowodanów bo one też nam są potrzebne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz