środa, 28 czerwca 2017

Letnie owoce




     To ciasto, które dziś wam przedstawię piekłam je mnóstwo razy i zawsze się sprawdza na działce w towarzystwie sąsiadów do kawy lub na kumpelskie pogaduchy.
Jest to ciasto czekoladowe z różnymi sezonowymi owocami. Ciasto jest mocno wilgotne i soczyste, intensywnie czekoladowe. teraz kiedy sezon na truskawki to zrobię z tymi owocami są wyraźnie wyczuwalne. Bardzo smaczne. Zamiast truskawek można użyć jabłek lub innych owoców.
Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki
-800 g truskawek
-200 g cukru
-60 g gorzkiej czekolady
-140 g mąki pszennej
-40 g posiekanych migdałów
-6 jajek
-160 g masła
-50 g kakao
-szczypta soli

Dodatkowo
-draże Maltikeksy Dr Gerarda
-1 łyżeczka oleju rzepakowego

Formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok. Truskawki umyć, obrać ze szypułek, pokroić na cztery części. Truskawki przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru i zalać troszkę wodą tak, aby woda wyparowała. Gotować na małym ogniu, kiedy owoce się lekko rozpadną przecedzić przez sito, aby dobrze ociekły i wystygły. Zimne kawałki truskawek wymieszać z łyżką mąki, aby podczas pieczenia nie opadły na dno.
Czekoladę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, kawałkami migdałów i kakao. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło zmiksować z 60 g cukru na jasną, puszystą masę.Dodając po jednym żółtku. Osobno ubić pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać 110 g cukru. Ubite białka wymieszać szpatułką do masy żółtkowo-maślanej. Następnie wmieszać mąkę, kakao, czekoladę i migdały. Na koniec wmieszać delikatnie kawałki truskawek. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Ciasta jest dużo ale nie wypłynie podczas pieczenia poza formę.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C przez 60 min.Po upieczeniu ciasto można pozostawić w formie do ostygnięcia.
Maltikeksy połamać, rozdrobnić i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej i taką polewą udekorować wierzch ciasta.
                                    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz