Dzieci zwykle lubią herbatniki, moje maluchy również za nimi
przepadają. Tyle można ich spotkać na rynku, że trudno wybrać najlepsze. Jednak
muszę przyznać, iż ostatnio znalazłam prawdziwych faworytów. KRUCHE HERBATNIKI
DR GERARDA nie mają sobie równych. Taką opinię wyraziły nasze dzieci. Od
miesiąca nie jedzą żadnych innych słodyczy, chyba, że czasem poskubią mój
KEKS MARMURKOWY W
POLEWIE CZEKOLADOWEJ.
Składniki : 1 cytryna., 4 jajka, 17,5 dag cukru, 20 dag
mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 ml oleju, 2 łyżeczki kakao, 7,5 dag
marmolady malinowej, 12,5 dag ciemnej polewy czekoladowej, 1,5 dag oleju
kokosowego, 5 dag śmietany kremówki, tłuszcz i mąka do formy.
Sposób przygotowania – Cytrynę sparzyć, z połowy zetrzeć
skórkę, z całej wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem 5 – 8 minut. Kiedy masa
będzie gęsta i puszysta stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Dodać olej, wymieszać ciasto mikserem. Rozdzielić na 2 części. Jedną
wymieszać ze skórką ii sokiem z cytryny. m
Drugą wymieszać z kakao i marmoladą. Podłużną foremkę – keksówkę
natłuścić, oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje jasnego i ciemnego
ciasta. Lekko przemieszać je widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 40 -50 minut. Polewę czekoladową stopić z
olejem kokosowym i śmietaną. Wystudzone ciasto oblać polewą. Odstawić na
godzinę w chłodne miejsce, by polewa zastygła. Czas przygotowania około 75
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz