piątek, 30 czerwca 2017

KRUCHE HERBATNIKI DR GERARDA NIE MAJĄ SOBIE RÓWNYCH



Dzieci zwykle lubią herbatniki, moje maluchy również za nimi przepadają. Tyle można ich spotkać na rynku, że trudno wybrać najlepsze. Jednak muszę przyznać, iż ostatnio znalazłam prawdziwych faworytów. KRUCHE HERBATNIKI DR GERARDA nie mają sobie równych. Taką opinię wyraziły nasze dzieci. Od miesiąca nie jedzą żadnych innych słodyczy, chyba, że czasem poskubią mój
KEKS MARMURKOWY W POLEWIE CZEKOLADOWEJ.
Składniki : 1 cytryna., 4 jajka, 17,5 dag cukru, 20 dag mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 ml oleju, 2 łyżeczki kakao, 7,5 dag marmolady malinowej, 12,5 dag ciemnej polewy czekoladowej, 1,5 dag oleju kokosowego, 5 dag śmietany kremówki, tłuszcz i mąka do formy.
Sposób przygotowania – Cytrynę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę, z całej wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem 5 – 8 minut. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, wymieszać ciasto mikserem. Rozdzielić na 2 części. Jedną wymieszać ze skórką ii sokiem z cytryny. m  Drugą wymieszać z kakao i marmoladą. Podłużną foremkę – keksówkę natłuścić, oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 40 -50 minut. Polewę czekoladową stopić z olejem kokosowym i śmietaną. Wystudzone ciasto oblać polewą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, by polewa zastygła. Czas przygotowania około 75 minut.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz