poniedziałek, 26 czerwca 2017

CIĄGLE COŚ PRZESZKADZAŁO



Na spotkanie z narzeczoną mojego brata czekałam dosyć długo. Ciągle coś przeszkadzało, abyśmy mogły spędzić ze sobą trochę czasu. W przyszłą sobotę wreszcie mnie odwiedzi. Do kawy zaproponuję jej moje KRUCHE HERBATNIKI DR GERARDA, one są niezastąpione. Nie obejdzie się też bez pracy w kuchni. Planuję upiec
PRZEKŁADANE CIASTO MIGDAŁOWE.
Składniki : 375 ml mleka, torebka budyniu waniliowego, 15 dag cukru, 10 dag masła, 2 jajka, 10 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 7,5 dag mielonych migdałów, 10 dag śmietany kremówki, cukier puder do oprószenia, tłuszcz i mąka do tortownicy.
Sposób wykonania – Proszek budyniowy wymieszać z  50 ml mleka i 5 dag cukru. Zagotować 300 ml mleka. Wlać rozrobiony budyń, gotować, mieszając przez 1 – 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Przelać do metalowej miseczki. Przykryć kawałkiem folii ( na budyniu nie zrobi się kożuch ) i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 10 dag cukru na puszystą masę. Wbić jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dolać 25 ml mleka. Całość dobrze wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec około 20 minut. Wyjąć z tortownicy i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć ze śmietaną na puszysty krem. Ciasto rozciąć na 2 blaty. Przełożyć je ( w tortownicy) kremem budyniowym. Schłodzić w lodówce. Potem oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz