Na spotkanie z narzeczoną mojego brata czekałam dosyć długo.
Ciągle coś przeszkadzało, abyśmy mogły spędzić ze sobą trochę czasu. W przyszłą
sobotę wreszcie mnie odwiedzi. Do kawy zaproponuję jej moje KRUCHE HERBATNIKI
DR GERARDA, one są niezastąpione. Nie obejdzie się też bez pracy w kuchni.
Planuję upiec
PRZEKŁADANE CIASTO
MIGDAŁOWE.
Składniki : 375 ml mleka, torebka budyniu waniliowego, 15
dag cukru, 10 dag masła, 2 jajka, 10 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
7,5 dag mielonych migdałów, 10 dag śmietany kremówki, cukier puder do
oprószenia, tłuszcz i mąka do tortownicy.
Sposób wykonania – Proszek budyniowy wymieszać z 50 ml mleka i 5 dag cukru. Zagotować 300 ml mleka.
Wlać rozrobiony budyń, gotować, mieszając przez 1 – 2 minuty, aż masa
zgęstnieje. Przelać do metalowej miseczki. Przykryć kawałkiem folii ( na
budyniu nie zrobi się kożuch ) i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 10 dag
cukru na puszystą masę. Wbić jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i
proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dolać 25 ml mleka.
Całość dobrze wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy, posmarowanej
tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec
około 20 minut. Wyjąć z tortownicy i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń
utrzeć ze śmietaną na puszysty krem. Ciasto rozciąć na 2 blaty. Przełożyć je (
w tortownicy) kremem budyniowym. Schłodzić w lodówce. Potem oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz