środa, 14 czerwca 2017

Tęczowy sernik.

Bardzo lubię podróżować i z każdej podróży staram się przywieźć coś fajnego. Tym razem jest to przepis na tęczowy sernik.
Moim domownikom bardzo smakował ten sernik, a ja nie musiałam nic piec, ponieważ ten sernik bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu tylko potrzeba dużo czasu, aby galaretki stężały, więc trzeba się wziąć wcześniej do przygotowań zanim się będzie chciało jeść.
Składniki:
-kruche herbatniki kakaowe dr Gerarda
-90 dkg serka waniliowego homogenizowanego
-1 opakowanie galaretki pomarańczowej
-3 opakowania  galaretki agrestowej
-1 opakowanie galaretki ananasowej
-3 opakowania galaretki truskawkowe
-25 dkg truskawek
-1 opakowanie żelatyny
Przygotowanie
Galaretkę pomarańczową i jedną agrestową rozpuszczamy w proporcjach 1 op. na 0,3 wody. Odstawiamy do stężenia.
Gdy jest dobrze stężona kroimy je w kostkę, mieszamy obydwa smaki i dzielimy na połowę. Galaretkę ananasową rozpuszczamy w 0,2 l.wody i dodajemy 5 łyżeczek żelatyny. Ostudzoną mieszamy z połową serka i dodajemy połowę galaretki w kostkach. Tortownicę wykładamy delikatnie pokruszonymi kruchymi herbatnikami dr Gerarda i na nie wylewamy galaretki z serkiem i wkładamy do lodówki na trzy godz. 2 galaretki  agrestowe rozpuszczamy w 0,7 l wody ostudzone wylewamy na ser i odstawiamy do stężenia.  
1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 0,2 l wody dodajemy 5 łyżeczek żelatyny. Ostudzoną mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami, serkiem i  galaretką w kostkach. Wlewamy do tortownicy. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0,7 l wody, zimne wlewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, aby mocno stężały.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz