piątek, 30 czerwca 2017

PIERWSZORZĘDNE SMAKOŁYKI



Spotkania towarzyskie przy kawie, to moja specjalność. Bardzo często zapraszam do siebie gości. Mam też zwykle na tego rodzaju okazje pierwszorzędne smakołyki. W czasie takich pogawędek prym wiodą zazwyczaj MALTIKEKSY DR GERARDA. Okazują się niezastąpione. Są naprawdę pyszne i niemal rozpływają się w ustach. Wciągają, jak narkotyk. Jutro znowu będę mogła się nimi nacieszyć, ponieważ na kawę przychodzi moja koleżanka. Żeby było bardziej słodko nasze spotkanie uzupełni
TORCIK MIGDAŁOWY Z DWOMA MASAMI.
Składniki : 20 dag masła, 34 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 25 dag mąki pszennej, 3 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 20 dag śmietany kremówki, 12 dag płatków migdałowych, dwie łyżki posiekanych pistacji, 30 dag powideł, opakowanie budyniu waniliowego, 150 ml soku śliwkowego, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżeczki żelatyny, 25 dag mielonego twarogu, 10 dag kwaśnej śmietany, 6 łyżek likieru migdałowego.
Sposób wykonania – Utrzeć 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa kolejno domieszać do niej jajka. Obie mąki wymieszać z proszkiem. Wsypać do ucieranej masy. Wlać mleko. Dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec około 25 minut. Pozostałe masło stopić z 7 dag cukru. Dodać 10 dag śmietany kremówki i gotować 2 minuty. Pod koniec wrzucić płatki migdałowe oraz pistacje. Masę rozsmarować na cieście. Piec je jeszcze 15 minut. Wystudzić i rozciąć na 2 blaty. Wierzchni placek pokroić na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszać z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotować, wlać rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotować, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułożyć w tortownicy. Rozsmarować na nim masę śliwkową. Schładzać godzinę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Twaróg utrzeć z resztą cukru oraz kwaśną śmietaną. Dolać likier. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, domieszać do masy. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając, ostrożnie połączyć z masą serową. Krem wyłożyć na masę śliwkową, przykryć trójkątami ciasta. Torcik schładzać 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz