wtorek, 20 czerwca 2017

RAZ W ROKU



Raz w roku odwiedza nas babcia z dziadkiem. Na ten przyjazd szykujemy dużo słodyczy. W pierwszej kolejności kupujemy MAFIJNE CHOCO DR GERARDA, to ich ulubione ciastka. Nie może się też obejść bez domowych wypieków. Mama zawsze, kiedy przyjeżdżają nasi goście przygotowuje

SEROWE OPONKI

Składniki : 50 dag twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego, 50 dag mąki tortowej, 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 10 dag drobnego cukru do wypieków, 4 żółtka, dwie łyżki cukru waniliowego, po jednej łyżeczce sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i spirytusu, smalec do smażenia, cukier puder do dekoracji.
Sposób wykonania – Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką cukru waniliowego. Dodawać porcjami ser, śmietanę, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz spirytus. Zagnieść ciasto. Gdyby nadmiernie kleiło się do rąk, należy dosypać 1 – 2 łyżki mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką duże kółka, a kieliszkiem mniejsze w środku. Pozostałe kuleczki możesz zagnieść ponownie lub pozostawić do usmażenia wraz z oponkami. W dużym rondlu dobrze rozgrzać dużo smalcu ( do wysokości 10 cm). Partiami ( po maksymalnie 4 – 5 sztuk ) wrzucać oponki, smażyć na złoto z obu stron ) około 2 – 3 minuty ). Po usmażeniu oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z jedną łyżką cukru waniliowego.
Dobra rada – Nie pomijaj spirytusu w przepisie, bo dzięki temu smażone oponki nie nasiąkną tłuszczem. W ostateczności możesz alkohol zastąpić octem albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz