Raz w roku odwiedza nas babcia z dziadkiem. Na ten przyjazd
szykujemy dużo słodyczy. W pierwszej kolejności kupujemy MAFIJNE CHOCO DR
GERARDA, to ich ulubione ciastka. Nie może się też obejść bez domowych
wypieków. Mama zawsze, kiedy przyjeżdżają nasi goście przygotowuje
SEROWE OPONKI
Składniki : 50 dag twarogu sernikowego trzykrotnie
mielonego, 50 dag mąki tortowej, 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 10 dag
drobnego cukru do wypieków, 4 żółtka, dwie łyżki cukru waniliowego, po jednej
łyżeczce sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i spirytusu, smalec do
smażenia, cukier puder do dekoracji.
Sposób wykonania – Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką cukru
waniliowego. Dodawać porcjami ser, śmietanę, przesianą mąkę, sodę, proszek do
pieczenia oraz spirytus. Zagnieść ciasto. Gdyby nadmiernie kleiło się do rąk,
należy dosypać 1 – 2 łyżki mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką,
rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką duże kółka,
a kieliszkiem mniejsze w środku. Pozostałe kuleczki możesz zagnieść ponownie
lub pozostawić do usmażenia wraz z oponkami. W dużym rondlu dobrze rozgrzać dużo
smalcu ( do wysokości 10 cm). Partiami ( po maksymalnie 4 – 5 sztuk ) wrzucać oponki,
smażyć na złoto z obu stron ) około 2 – 3 minuty ). Po usmażeniu oponki
odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z jedną łyżką cukru
waniliowego.
Dobra rada – Nie pomijaj spirytusu w przepisie, bo dzięki
temu smażone oponki nie nasiąkną tłuszczem. W ostateczności możesz alkohol
zastąpić octem albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz