Wczoraj przygotowałam przepyszny, mocno waniliowy deser lodowy na bazie zbożowych ciasteczek, świeżych truskawek, mango i bitej śmietany. To połączenie to idealna propozycja słodkiej, chłodząco-orzeźwiającej przyjemności w letnie upalne dni. Spróbujesz? Oto składniki:
Ciasteczko zbożowe
-150 g masła
-100 g cukru
-100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-Wit'am- ciastka na dzień dobry od Dr Gerard 75 g
Lody waniliowe
-200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
-200 g śmietanki kremówki 36%
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo
-ciastko Pryncytorcik od Dr Gerard 1-2 sztuki
-2 mango
-500 g truskawek
-300 ml śmietany 36%
-2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania: ciasteczko zbożowe: masło siekam, dodaję cukier, rozdrobnione ciastka zbożowe Wit'am, mąkę i zagniatam. Następnie wykładam cienko i równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie ciasto zbożowe studzę i łamię na mniejsze kawałeczki. Lody waniliowe: wszystkie składniki przekładam do wysokiego naczynia i miksuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Przelewam do pojemnika i wkładam do zamrażalki na 3 godziny. Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję na ćwiartki, a mango obieram ze skóry i kroję w kostkę. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier i całość dokładnie mieszam. Pokruszone ciastko zbożowe przekładam do pucharków. Następnie układam kostki mango, truskawki, bitą śmietanę, znowu truskawki, mango i do każdego pucharka dodaję po 3 gałki lodów waniliowych. Wierzch dekoruję połamanym ciastkiem Pryncytorcik od Dr Gerard. Bardzo pyszny pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Wypróbuj przepis. Do przygotowania wykorzystaj najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz