wtorek, 20 czerwca 2017

Idealne zestawienie

Coś dla wielbicieli truskawek i słodkości Dr Gerarda, a mianowicie tarta biszkoptowa z truskawkami, ciasteczkami, puszystą kremówką, świeżymi truskawkami i galaretką. Idealne zestawienie na upalne dni. Chcesz spróbować? Oto niezbędne składniki: 

Biszkopt
-4 jajka
-3 łyżki mąki
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-4 łyżki cukru

Dodatkowo
-ciastka Mafijne Choco od Dr Gerard (około 2 szklanki pokruszone)
-5 łyżek dżemu truskawkowego
-250 ml kremówki 30 %
-1 śmietan-fix
-1 galaretka truskawkowa
-około 500 g świeżych truskawek
-margaryna do wysmarowania formy
-buła tarta

Sposób przygotowania: galaretkę rozpuszczam we wrzątku. Schładzam. Biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Podczas ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję żółtka i przez chwilę miksuję. Mąkę i skrobię przesiewam. Delikatnie łączę z masą jajeczną. Spód formy (o średnicy 28 cm) smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Wlewam masę i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Po upieczeniu pozostawiam na chwilę w uchylonym piekarniku. Studzę. Wystudzony biszkopt smaruję dżemem, posypuję pokruszonymi ciastkami Dr Gerarda. Masa: zimną kremówkę ubijam ze śmietan-fixem i wykładam na pokruszone ciastka. Truskawki myję, obieram szypułki, kroję na kawałki i układam na masie. Na wierzch ciasta wylewam tężejącą galaretkę. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Pyszny, słodki pomysł na deser. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania tego przepisu wykorzystaj słodycze Dr Gerarda, które wyśmienicie smakowały w połączeniu z pozostałymi składnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz