piątek, 30 czerwca 2017

Ulubiony torcik



      Torcik urodzinowy dla mojej córci ze słodyczami Dr Gerarda m.in.z ciasteczkami maślanymi oraz z mafijnymi choco. Torcik jak się przekroi przypomina w wyglądzie i w smaku tiramisu.
Składniki podaję na tortownicę o wielkości 26 cm. Czas jaki mi zajmuje przy przygotowaniu tego smakołyku to ok. 60 minut.

Składniki
-5 jajek
-1/2 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki do nasączenia
-1 szklanka wrzącej wody
-2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki cukru

Składniki na krem
-1 l śmietany kremówki
-1/2 szklanki cukru
-1 tabliczka czekolady
-2 fix-y do śmietanki

Składniki dodatkowe
-2 opakowania ciastek maślanych Dr Gerarda
-200 g cukierków M&M
-1/2 opakowania mafijnych choco Dr Gerarda

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.30 minut w temp. 180 C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na trzy płaty ciasta.Do szklanki wsypujemy kawę i cukier, a następnie zalewamy wodą - mieszamy.
Tak przygotowanym ponczem nasączamy płaty biszkopta. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier, a na koniec rozpuszczoną czekoladę oraz fix-y. Gotowy krem schładzamy w lodówce ok. 15 minut. Składamy ciasto. Układamy płat ciasta biszkoptowego, nasączamy go kawą i układamy 1/3 kremu. Ponownie układamy biszkopt, nasączamy go kawą i nakładamy krem. Przykrywamy ostatnim płatem biszkopta i cały biszkopt smarujemy pozostałym kremem.
Ciasteczkami obkładamy boki ciasta. Na wierzch sypiemy M&M i pokruszone mafijne choco.
Tort możemy obwiązać wstążeczką, wtedy mamy pewność że żadne ciasteczko nie odpadnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz