wtorek, 20 czerwca 2017
Letnie smakołyki
Tarta w bardzo letniej odsłonie idealne połączenie budyniu, truskawek i pełnoziarnistych ciastek wit AM Dr Gerarda na ciasteczkowy spód. To mój wypiek znikający w jeden wieczór.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na spód
-250 g ciastek wit AM Dr Gerarda - musli, jabłko, rodzynki
-90 g roztopionego masła
Składniki na krem budyniowy
-6 żółtek
-120 g cukru
-20 g mąki pszennej
-20 g mąki ziemniaczanej
-450 ml mleka
-2 łyżeczki zapachu arakowego
-100 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo
-250 g truskawek
-płatki migdałowe do posypania
Ciasteczka wit AM rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy, studzimy i mieszamy z ciastkami. Z powstałej masy formujemy spód, wylepiając nim formę do tarty. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie spód zapiekamy w piekarniku ok. 15 min. w 180 C.
Z kolei na budyń żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości. Dodajemy 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt arakowy i miksujemy. Resztę mleka gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, często mieszając jak budyń do zgęstnienia.
Gotowy krem studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami wystudzony budyń.
Całą masę wlewamy na wystudzony ciasteczkowy spód. Tak powstałą tartę schładzamy w lodówce.
Dekorujemy truskawkami które są teraz najpyszniejsze i się rozkoszujemy zdrową tartą na pełnoziarnistych ciastkach zbożowych Dr Gerarda.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz