poniedziałek, 19 czerwca 2017

Przepyszne słodkości

Za nami weekend i tym razem nie siedziałam w domu tylko przyjęłam zaproszenie koleżanki i pojechałam ją odwiedzić. Spędziłyśmy prawie cały dzień w jej ogrodzie na pogaduchach, popijając kawę i zajadając przepyszne słodkości. jednym z nich było ciasto biszkoptowe przełożone musem truskawkowym i masą z dodatkiem słodyczy Dr Gerarda. Spróbujesz? Oto składniki: 

Biszkopt
-8 jajek
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mąki ziemniaczanej
-2 szklanki cukru

Mus
-600 g truskawek
-3 galaretki truskawkowe

Masa
-1 l kremówki
-3 galaretki agrestowe


Dodatkowo
-ciastka Pryncytorcik od Dr Gerard 20 sztuk
-1 deserowa czekolada


Sposób przygotowania: biszkopt: ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, dodaję cukier, miksuję. Następnie dodaję obie mąki. Piekę w blaszce wyłożonej papierem około 35 minut w 170 stopniach. Mus: truskawki miksuję, podgrzewam dodaję suche galaretki, mieszam do momentu, aż się rozpuszczą. Odstawiam do lekkiego stężenia. Masa: galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję tężejącą galaretkę. Przełożenie: biszkopt kroję na pół, na pierwszy blat wykładam tężejący mus truskawkowy, przykrywam drugim blatem. Na biszkopt wykładam tężejącą masę, a na wierzch układam ciastka Pryncytorcik Dr Gerarda, a miejsca pomięzy ciastkami posypuję startą czekoladą (albo polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą). Pyszne. Wypróbuj. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz