Biszkopt
-8 jajek
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mąki ziemniaczanej
-2 szklanki cukru
Mus
-600 g truskawek
-3 galaretki truskawkowe
Masa
-1 l kremówki
-3 galaretki agrestowe
Dodatkowo
-ciastka Pryncytorcik od Dr Gerard 20 sztuk
-1 deserowa czekolada
Sposób przygotowania: biszkopt: ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, dodaję cukier, miksuję. Następnie dodaję obie mąki. Piekę w blaszce wyłożonej papierem około 35 minut w 170 stopniach. Mus: truskawki miksuję, podgrzewam dodaję suche galaretki, mieszam do momentu, aż się rozpuszczą. Odstawiam do lekkiego stężenia. Masa: galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję tężejącą galaretkę. Przełożenie: biszkopt kroję na pół, na pierwszy blat wykładam tężejący mus truskawkowy, przykrywam drugim blatem. Na biszkopt wykładam tężejącą masę, a na wierzch układam ciastka Pryncytorcik Dr Gerarda, a miejsca pomięzy ciastkami posypuję startą czekoladą (albo polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą). Pyszne. Wypróbuj. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz