środa, 28 czerwca 2017

Orkiestry dęte.

Orkiestry dęte.

Kilka dni temu braliśmy udział w niesamowitym przedstawieniu. Otóż  w Inowrocławskim parku solankowym odbył się przegląd orkiestr dętych z całej polski. Głośna, rytmiczna muzyka rozbrzmiewała w muszli koncertowej. Ulicami centrum miasta przedefilował pochód kolorowo ubranej młodzieży. Miasto tętniło życiem. Mieszkańcy i kuracjusze obdarzali siebie nawzajem życzliwym uśmiechem. Wzdłuż alejek prowadzących do tężni były ustawione stragany, namioty z prawdziwą obfitością różnorodnych towarów. Nie zabrakło stoisk z domowymi wypiekami i pysznymi słodyczami. Rozpoznałam jeden z proponowanych domowych wypieków, a mianowicie placek budyniowy na markizach mafijnych z musem jabłkowym. Pewnie ten mus jabłkowy był  zrobiony domowym sposobem, bo cała reszta to jak nic zrobiona z przepisu z deseroteki Dr Gerarda. Ciasto pyszne, przepis sprawdzony i każdy zadowolony. Upewniłam się w swoim przekonaniu co do słuszności mojego spostrzeżenia kiedy zobaczyłam na stoisku proponowane ciasteczka dla dzieci i dorosłych w tak zwanej wolnej sprzedaży. Z większych opakowań oznaczonych logo firmy Dr Gerard można było kupić na wagę, między innymi, zwierzaki maślane, maltikeksy i witam ciastka na dobry dzień. Dzień był rzeczywiście udany, pogoda i atmosfera były fantastyczne, a proponowane wyroby z firmy Dr Gerard przepyszne, wprost znakomite. Uzupełniając moją wypowiedź podaje przepis na ten domowy placek z budyniem, hihihi.
Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym:

Składniki
  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( ilość  mleka jak na opakowaniu budyniu )
  • ½ opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny, (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz