Orkiestry dęte.
Kilka dni temu braliśmy udział w
niesamowitym przedstawieniu. Otóż w
Inowrocławskim parku solankowym odbył się przegląd orkiestr dętych z całej
polski. Głośna, rytmiczna muzyka rozbrzmiewała w muszli koncertowej. Ulicami
centrum miasta przedefilował pochód kolorowo ubranej młodzieży. Miasto tętniło
życiem. Mieszkańcy i kuracjusze obdarzali siebie nawzajem życzliwym uśmiechem.
Wzdłuż alejek prowadzących do tężni były ustawione stragany, namioty z
prawdziwą obfitością różnorodnych towarów. Nie zabrakło stoisk z domowymi
wypiekami i pysznymi słodyczami. Rozpoznałam jeden z proponowanych domowych
wypieków, a mianowicie placek budyniowy na markizach mafijnych z musem
jabłkowym. Pewnie ten mus jabłkowy był
zrobiony domowym sposobem, bo cała reszta to jak nic zrobiona z przepisu
z deseroteki Dr Gerarda. Ciasto pyszne, przepis sprawdzony i każdy zadowolony.
Upewniłam się w swoim przekonaniu co do słuszności mojego spostrzeżenia kiedy
zobaczyłam na stoisku proponowane ciasteczka dla dzieci i dorosłych w tak
zwanej wolnej sprzedaży. Z większych opakowań oznaczonych logo firmy Dr Gerard można
było kupić na wagę, między innymi, zwierzaki maślane, maltikeksy i witam
ciastka na dobry dzień. Dzień był rzeczywiście udany, pogoda i atmosfera były
fantastyczne, a proponowane wyroby z firmy Dr Gerard przepyszne, wprost
znakomite. Uzupełniając moją wypowiedź podaje przepis na ten domowy placek z
budyniem, hihihi.
Placek budyniowy na
Markizach Mafijnych z musem jabłkowym:
Składniki
- Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( ilość mleka jak na opakowaniu budyniu )
- ½ opakowania żelatyny spożywczej
- mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku
zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i
dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy
markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową.
Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny, (aż masa budyniowa się zetnie). Przed
podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz