poniedziałek, 26 czerwca 2017

pychotka

Sernik z różową truskawkową pianką
SKŁADNIKI
Sernik:
Ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
1 kg. sera twarogowego tłustego, trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 szklanka mleka
4 jajka
100 g. masła
Pianka:
1 opakowanie galaretki truskawkowej lub pomarańczowej
2 łyżeczki żelatyny
1/2 kg. truskawek zblendowanych
300 g. jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sernik:W garnku rozpuścić masło,następnie dodać cukier,cukier waniliowy,twaróg i jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstania grudek).Na koniec,do gotującej się masy,dodać budyń rozpuszczony w mleku,ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć,ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje, gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciasteczkami i lekko obciążyć.Zostawić do ostygnięcia.Pianka:Galaretki i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę,wszystko dobrze wymieszać, wylać.A teraz coś o produkcie który potrzebujemy do tej pychoty.Cukier waniliowy,składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej.Przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii.Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia.Łatwy do sporządzenia w warunkach domowych,wystarczy zmieszać cukier mielony z laskami wanilii i pozostawić przez kilka tygodni.Galaretka wyrób spożywczy o galaretkowatej konsystencji,powstały dzięki właściwościom żelującym dodatków,żelatyny pektyny lub agaru.Podawany zawsze na zimno,gdyż pod wpływem wysokiej temperatury galaretka upłynnia się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz