Pewnie każdy wie jakie owoce królują w miesiącu czerwcu. Są
to oczywiście soczyste truskawki. Choć ich sezon trwa tylko około dwóch
tygodni, to prawie każdy korzysta z ich witaminowej bomby. Ja uprawiam te
rośliny od paru lat dla swoich celów. Często zaworze trochę rodzicom i siostrze,
bo mieszkają w mieście. Choć w maju trochę kwiaty przemarzły, to jest jeszcze sporo
owoców. Właściwości truskawek są bardzo duże. Pomagają między innymi
reumatykom, osobom chorym na wątrobę, obniżają ciśnienie. Nie wszyscy znają
Lecznicze zastosowanie truskawek i właściwości odżywcze. W tym okresie
wykorzystuje na różne sposoby. Do obiadu pierogi z truskawkami, innym razem
makaron lub ryż z truskawkami. Na deser lody, napoje w połączeniu tych owoców.
Mrożę na zimę, robię kompoty, dżemy. Najbardziej domownikom smakują prosto z
działki umyte z talerza. Także piekę dla moich domowników i czasem gości ciasto
z dodatkiem truskawek. Ostatnim moim wymysłem była pianka truskawkowa z
dodatkiem wyśmienitych kruchych herbatników produkcji Dr. Gerarda. Zamiast piec
tradycyjny biszkopt wyłożyłam nimi brytfankę.
4 galaretki o smaku truskawkowym, 1/2 kg
homogenizowanego serka o smaku waniliowym. 1kg truskawek 3 galaretki rozpuścić
w połowie wody napisanym na przepisie. Gdy będzie tężeć ubić mikserem i
połączyć z serkiem. Połowę truskawek ułożyć na ciastkach i zalać masą serową. Resztę
truskawek położyć na serek i zalać wcześniej przygotowaną galaretką. Odstawić
na całą noc do lodówki. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz