piątek, 23 czerwca 2017

truskawki w roli głównej



Pewnie każdy wie jakie owoce królują w miesiącu czerwcu. Są to oczywiście soczyste truskawki. Choć ich sezon trwa tylko około dwóch tygodni, to prawie każdy korzysta z ich witaminowej bomby. Ja uprawiam te rośliny od paru lat dla swoich celów. Często zaworze trochę rodzicom i siostrze, bo mieszkają w mieście. Choć w maju trochę kwiaty przemarzły, to jest jeszcze sporo owoców. Właściwości truskawek są bardzo duże. Pomagają między innymi reumatykom, osobom chorym na wątrobę, obniżają ciśnienie. Nie wszyscy znają Lecznicze zastosowanie truskawek i właściwości odżywcze. W tym okresie wykorzystuje na różne sposoby. Do obiadu pierogi z truskawkami, innym razem makaron lub ryż z truskawkami. Na deser lody, napoje w połączeniu tych owoców. Mrożę na zimę, robię kompoty, dżemy. Najbardziej domownikom smakują prosto z działki umyte z talerza. Także piekę dla moich domowników i czasem gości ciasto z dodatkiem truskawek. Ostatnim moim wymysłem była pianka truskawkowa z dodatkiem wyśmienitych kruchych herbatników produkcji Dr. Gerarda. Zamiast piec tradycyjny biszkopt wyłożyłam nimi brytfankę.
4 galaretki o smaku truskawkowym,    1/2 kg homogenizowanego serka o smaku waniliowym. 1kg truskawek 3 galaretki rozpuścić w połowie wody napisanym na przepisie. Gdy będzie tężeć ubić mikserem i połączyć z serkiem. Połowę truskawek ułożyć na ciastkach i zalać masą serową. Resztę truskawek położyć na serek i zalać wcześniej przygotowaną galaretką. Odstawić na całą noc do lodówki.  Smacznego  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz