poniedziałek, 19 czerwca 2017
W lesie ze znajomymi
Wczoraj miałem nie spodziewanych gości. Bardzo się ucieszyliśmy gdyż siedząc w domu bardzo już się nudziło. Mieliśmy zamiar gdzieś po jechać. Po jechaliśmy więc razem do lasu. Po drodze za kupiliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard. Wcześniej upiekliśmy przekładaniec czekoladowy z masłem orzechowym. Na wieczór przydał się gdyż słodycze się skończyły. Składniki
• 1 opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
• 30 g czekolady gorzkiej
• 40 g czekolady mlecznej
• 50 g masła
Krem:
• 200 g masła orzechowego
• spora szczypta soli
• 250 g serka Mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g czekolady gorzkiej
• 250 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Krem:
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Serek Mascarpone lekko ubić na „puch”, dodawać stopniowo do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Krem czekoladowy:
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić precelkami. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz