poniedziałek, 19 czerwca 2017

W lesie ze znajomymi

Wczoraj miałem nie spodziewanych gości. Bardzo się ucieszyliśmy gdyż siedząc w domu bardzo już się nudziło. Mieliśmy zamiar gdzieś po jechać. Po jechaliśmy więc razem do lasu. Po drodze za kupiliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard. Wcześniej upiekliśmy przekładaniec czekoladowy z masłem orzechowym. Na wieczór przydał się gdyż słodycze się skończyły. Składniki • 1 opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard • 30 g czekolady gorzkiej • 40 g czekolady mlecznej • 50 g masła Krem: • 200 g masła orzechowego • spora szczypta soli • 250 g serka Mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki • 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: • 100 g czekolady mlecznej • 100 g czekolady gorzkiej • 250 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić. Krem: Śmietankę ubić na sztywną pianę. Serek Mascarpone lekko ubić na „puch”, dodawać stopniowo do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe. Krem czekoladowy: Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę. Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić precelkami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz