piątek, 30 czerwca 2017
Imieniny kuzyna
Wczoraj obchodziliśmy imieniny naszego kuzyna Piotra. Umówiłam się z drugą kuzynką że wpadniemy do niego tak rodzinnie i coś dobrego słodkiego jemu w prezencie podarujemy, żeby nie musiał główkować czym nas ma poczęstować.
Szukałyśmy przepisu szybkiego, bo chciałyśmy zrobić jeszcze coś dla naszej gromadki dzieciaków.
Ale doszłyśmy do wniosku, że dzieciakom kupimy zwierzaki maślane, herbatniki Scooby Doo Dr Gerarda. A dla naszego solenizanta przypomniał nam się przepis, który kiedyś dość często robiłyśmy. Znając naszego kuzyna spodoba jemu się, że na taki pomysł wpadłyśmy podarowania jemu z własnego wypieku ciasta. Będzie miał na poczęstunek dla wszystkich gości. I ostro wzięłyśmy się do roboty, żeby zdążyć z tą słodyczą.
Składniki
-ok 500 g kruchych herbatników Dr Gerarda
-300 g wiórków kokosowych
-200 g migdałów w płatkach
-1 l mleka
-1 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
-5 łyżeczek cukru waniliowego
-375 g masła lub margaryny
-6 płaskich łyżek mąki pszennej
-6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
-2 łyżki wódki
-2 łyżki masła
Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka ok.3/4 szklanki i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Masło lub margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200 g wiórków kokosowych i 200 g migdałów.
Na blachę prostokątną wyłożyć warstwę kruchych herbatników. Na nie rozsmarować trochę masy.
Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa.
Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru waniliowego i 100 g wiórków kokosowych.
Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami posypać górę ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz