Przygotowałam na deser biszkoptowe ciasto dla wielbicieli masy śmietankowej, truskawek, galaretki i słodyczy Dr Gerarda, a więc ulubione ciasto mojego rodzeństwa. Zapewniam, że nie przejdziesz koło niego obojętnie. Wypróbuj i się przekonaj. Oto składniki:
Biszkopt jasny
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-4 łyżki mąki pszennej
-margaryna do wysmarowania blaszki
Masa śmietankowa
-pół litra kremówki 36%
-500 g serka mascarpone
-5 łyżek cukru pudru
-5 łyżek letniej wody
-2 łyżeczki żelatyny
-300 g truskawek
Dodatkowo
-kruche herbatniki Kremisie od Dr Gerard
-2 galaretki truskawkowe (rozpuścić w 800 ml wody)
Sposób przygotowania: biszkopt jasny: białka oddzielam od żółtek, białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodaję przesianą mąkę i mieszam drewnianą łyżką. Masę wlewam do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną i piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ciepły biszkopt wyjmuję z blaszki i pozostawiam do wystudzenia. Galaretki truskawkowe rozpuszczam we wrzątku, studzę i zimne wkładam do lodówki. Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczam w letniej wodzie, pozostawiam na chwilę do napęcznienia. Zimną śmietankę kremówkę ubijam, dodaję serek mascarpone cały czas ubijając, pod koniec dodaję cukier puder. Żelatynę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do masy śmietankowej. Do kremu dodaję pokrojone truskawki i delikatnie mieszam. Masę dzielę na 2 części. Złożenie: blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na dno wykładam biszkopt, następnie połowę masy śmietankowej, tężejącą galaretkę i drugą część masy śmietankowej. A na wierzchu układam kruche herbatniki Kremisie Dr Gerarda. Wyjątkowo pyszne słodkości najbardziej smakowały najmłodszym domownikom-łasuchom. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz