czwartek, 22 czerwca 2017

Weekendowy wyjazd rodziców.

Weekendowy wyjazd rodziców.

W piątek już kolejny Dzień Ojca. Na tę właśnie okazję zafundowaliśmy rodzicom wyjazd na zasłużony wypoczynek. Tym  razem mają zwiedzić Wielkopolskę. Na pewno dużą atrakcją będzie zabytkowa  Historyczna rezydencja jaką niewątpliwie jest  zamek w Kurniku. Oczywiście w planach weekendowych jest jeszcze palmiarnia i ogród zoologiczny, zarówno ten w centrum miasta, jak i ten na Malcie. Myślę, że takie spokojne zwiedzanie nie będzie zbyt dużym obciążeniem fizycznym dla rodziców. Sam Poznań ma wiele do zaoferowania. Pokój w hotelu został zarezerwowany z dużym wyprzedzeniem. Ja  zobowiązałam się dowieźć rodziców na miejsce. Na podróż kupiłam kruche herbatniki z firmy Dr Gerard i Witam ciastka na dobry dzień. Jednak jeszcze przed wyjazdem koniecznie chcieliśmy uczcić ten wyjątkowy dzień. W tym celu przygotowałam ulubiony słodki przysmak mojego ojca. Są to kruche ciastka z drażami maltikeks. Sposób przygotowania jest prosty, ale trzeba się troszeczkę z tym pobawić. Właśnie dlatego rzadziej korzystam z tego przepisu . Jednak, jak już raz spróbujecie, to potem trudno zapomnieć ten wyjątkowy, niepowtarzalny smak.  Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, aby osiągnąć taki sukces smaku. Oto przepis ze strony deseroteki Dr Gerarda :
Kruche ciastka z drażami Maltikeks.

Składniki:
  • 300 g draży Maltikeks Czekolada dr Gerard
  • 175 g masła roztopionego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu mieszamy za pomocą miksera masło i oba cukry na gładko (3-4 min), dodajemy ekstrakt, jajko i żółtko, a następnie wszystko ubijamy do uzyskania lekkiej kremowej masy. Potem stopniowo dodajemy sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodajemy draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładamy ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Pieczemy 15-17 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz