Weekendowy wyjazd rodziców.
W piątek już kolejny Dzień Ojca. Na tę właśnie okazję
zafundowaliśmy rodzicom wyjazd na zasłużony wypoczynek. Tym razem mają zwiedzić Wielkopolskę. Na pewno
dużą atrakcją będzie zabytkowa
Historyczna rezydencja jaką niewątpliwie jest zamek w Kurniku. Oczywiście w planach weekendowych
jest jeszcze palmiarnia i ogród zoologiczny, zarówno ten w centrum miasta, jak
i ten na Malcie. Myślę, że takie spokojne zwiedzanie nie będzie zbyt dużym
obciążeniem fizycznym dla rodziców. Sam Poznań ma wiele do zaoferowania. Pokój
w hotelu został zarezerwowany z dużym wyprzedzeniem. Ja zobowiązałam się dowieźć rodziców na miejsce.
Na podróż kupiłam kruche herbatniki z firmy Dr Gerard i Witam ciastka na dobry
dzień. Jednak jeszcze przed wyjazdem koniecznie chcieliśmy uczcić ten wyjątkowy
dzień. W tym celu przygotowałam ulubiony słodki przysmak mojego ojca. Są to
kruche ciastka z drażami maltikeks. Sposób przygotowania jest prosty, ale
trzeba się troszeczkę z tym pobawić. Właśnie dlatego rzadziej korzystam z tego
przepisu . Jednak, jak już raz spróbujecie, to potem trudno zapomnieć ten
wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, aby osiągnąć taki sukces
smaku. Oto przepis ze strony deseroteki Dr Gerarda :
Kruche ciastka
z drażami Maltikeks.
Składniki:
- 300 g draży Maltikeks Czekolada dr Gerard
- 175 g
masła roztopionego
- 250 g
mąki pszennej
- 1/2
łyżeczki sody
- 1/2
łyżeczki soli
- 200 g
drobnego cukru brązowego
- 100 g
drobnego cukru
- 2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Sposób
przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W
oddzielnym naczyniu mieszamy za pomocą miksera masło i oba cukry na gładko
(3-4 min), dodajemy ekstrakt, jajko i żółtko, a następnie wszystko ubijamy
do uzyskania lekkiej kremowej masy. Potem stopniowo dodajemy sypkie składniki.
Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodajemy draże Maltikeks Czekolada dr
Gerard i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do
lodów wykładamy ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między
porcjami.
Pieczemy 15-17 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z
piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy
odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je
na czysty pergamin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz