I znów długi weekend.
Za nami kolejne święto, czyli Boże
Ciało. Poza tradycyjnym aspektem takiego
dnia, jest to również doskonała okazja do spotkań z najbliższymi.
Oczywiście świąteczny obiad odbył się u
rodziców. Brat z żoną i dzieciakami dotarli na miejsce
już przed południem. Mama dzień wcześniej przygotowała cały obiad, a ja
raniutko przywiozłam przepyszne desery. Na tę wyjątkową okazję przygotowałam
karpatkę dla leniwych i jogurtowe lody na patyku z owocami i kruszonką z markiz
mafijnych. Zarówno do karpatki, jak i do
lodów, użyłam świeżych truskawek. Przepis na te wyjątkowe desery znajdziecie na
stronie deseroteki Dr Gerarda. Tak wyczekiwane spotkanie rodzinne przebiegło
w radosnej, pogodnej atmosferze. Mogliśmy cieszyć się swoim towarzystwem przez najbliższe cztery dni. Pogaduszkom i snuciu wspólnych wakacyjnych planów nie było końca. Ciasto i lody zniknęły już pierwszego dnia. Dobrze, że w piątek mogłam spokojnie uzupełnić zapas słodyczy z firmy Dr Gerard. Przygotowanie kolejnych deserów zaproponowaliśmy naszej młodzieży. Okazało się, że można na nich liczyć. Zaimponowali mi, nie poszli na skróty i przygotowali wprost fantastyczny przysmak przy niewielkim nakładzie pracy. Zachęcam, warto spróbować, życzę smacznego. Oto przepis na ten deser.
w radosnej, pogodnej atmosferze. Mogliśmy cieszyć się swoim towarzystwem przez najbliższe cztery dni. Pogaduszkom i snuciu wspólnych wakacyjnych planów nie było końca. Ciasto i lody zniknęły już pierwszego dnia. Dobrze, że w piątek mogłam spokojnie uzupełnić zapas słodyczy z firmy Dr Gerard. Przygotowanie kolejnych deserów zaproponowaliśmy naszej młodzieży. Okazało się, że można na nich liczyć. Zaimponowali mi, nie poszli na skróty i przygotowali wprost fantastyczny przysmak przy niewielkim nakładzie pracy. Zachęcam, warto spróbować, życzę smacznego. Oto przepis na ten deser.
Deser z
biszkoptów – lekki i świeży z pałeczek morelowo śmietankowych
Składniki
Krem
- 250 g
mascarpone
- sok z
połówki cytryny
- kilka
kropli soku z limonki
- 250ml
śmietanki kremówki 36%
- 2
łyżeczki miodu
Poncz
- szklanka
wody
- sok z
połówki cytryny
- opcjonalnie
kilka kropli rumu, amaretto lub brandy
Dodatkowo:
- Biszkopty
morelowe dr Gerard
- skórka
otarta z cytryny oraz limonki
Sposób
przygotowania
Śmietankę ubić, dodawać po trochę mascarpone cały czas mieszając, na koniec
dodać miód, oraz sok z cytryny.
Następnie połączyć wszystkie składniki na poncz, moczyć w nim biszkopty i
układać w pucharkach. Za pomocą rękawa cukierniczego uzupełnić pucharki kremem,
całość ozdobić skórką cytrynową lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz