ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA zrobiły w naszym domu prawdziwą
rewolucję. Uwielbiamy je wszyscy. Żadne inne słodycze nie są tak rozchwytywane.
Ewentualnie może je czasem zastąpić
ZEBRA Z BEZOWYMI FALAMI.
Składniki : 45 dag mąki pszennej, 20 dag cukru, opakowanie
cukru waniliowego, 15 dag masła, 5 jajek, 250 ml mleka, 3 łyżki kakao, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej pomarańczy, 20 dag
powideł śliwkowych, tłuszcz i tarta bułka do foremki.
Na bezę : 3 białka, szczypta soli, 15 dag cukru, czubata
łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób wykonania – Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem
waniliowym na puszystą masę. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka
połączyć z masą maślaną. Ubić 5 białek na sztywno. Pianę z białek delikatnie
wymieszać z ucieraną masą. Podzielić ją na 2 równe części. Podłużną foremkę
posmarować tłuszczem oraz oprószyć tartą bułką. Do jednej porcji masy maślanej
domieszać połowę mąki i proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao oraz połowę mleka.
Oba ciasta na przemian z porcjami powideł nałożyć do foremki. Ciasto wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piec około 70 minut. Przygotować
bezę: białka ubić na sztywno z solą i 15 dag cukru. Pianę z białek delikatnie
wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wierzch posmarować
bezą, formując fale. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 8- 10 minut,
aż beza się ze złoci. Przed podaniem ciasto dobrze wystudzić. Przygotowanie
około 95 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz