czwartek, 16 listopada 2017

Marty sposób na udany krem



Marta wróciła do domu tuż przed godziną dwudziestą. Odkąd rozpoczęła pracę, dziewczyna nie ma zbyt dużo czasu dla siebie. Zaraz po szkole zjada w pośpiechu obiad i biegnie do biura na całe pięć godzin. Gdy wieczorem przychodzi do mieszkania robi sobie kolację. Po chwili siada do nauki oraz odrabiania lekcji. Dzisiaj jednak nie ma za wiele zadane, bo jutro zapowiada się lekki dzień jeśli chodzi o szkołę. Będą jedynie zajęcia praktyczne w kuchni, które Marta bardzo lubi. Nic dziwnego skoro jest prymuską. Okazuje się ku zadowoleniu dziewczyny, że w gastronomii ma dużo większe doświadczenie i wiedzę w porównaniu do swoich koleżanek i kolegów z klasy. W końcu gotowanie jest jej wielką pasją. Nawet dzisiaj Marta zamiast odpocząć po pracy woli spędzić wolny czas w kuchni przygotowując sobie i współlokatorkom ulubiony deser. Tym przysmakiem są tartaletki wit’Am z kremem z serka philadelphia i owocami. Przepis można znaleźć na Deserotece Dr Gerard. Marta i jej koleżanki, z którymi dzieli mieszkanie uwielbiają ciasta i ciasteczka z kremem. Marta właśnie jest mistrzynią w przygotowywaniu tego typu deserów. Wygląda na to, że nastolatka zna wszystkie tajniki przyrządzania idealnego kremu. Pytana jak to robi, iż jej krem nigdy nie ma grudek, jest puszysty o idealnym smaku i konsystencji stwierdza, że dba o staranne utarcie składników, odpowiednią kolejność dodawania i ucierania produktów. Podkreśla, iż trzeba zawsze zwracać uwagę by składniki nie różniły się temperaturą oraz istotny jest podczas łączenia składników proces hartowania. Jednak ja myślę, że główną rolę tu odgrywa talent Marty oraz jej cierpliwość i dbałość o każdy szczegół na każdym etapie przygotowywania deserów i innych pyszności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz