środa, 15 listopada 2017

Sposoby przechowywania ulubionych słodyczy



Jest listopadowy senny poranek. Jesienny krajobraz zasnuty mgłą Marta ogląda przez okno pociągu. Oczy dziewczyny są spokojne, jakby nieco rozmarzone. W pewnej chwili Marta zmienia pozycję, gwałtownie ożywia się. Nerwowo przegląda zawartość bagażu. Wreszcie nastolatka morze odetchnąć z ulgą. Zeszyt z matmy, którego z rozpaczą szukała znalazł się pośród innych zeszytów. A nie była pewna czy zabrała go z biurka, gdzie leżał do dzisiaj, niefrasobliwie pozostawiony po odrobieniu pracy domowej. Skoro Marta otworzyła walizkę wpadła na pomysł by przy okazji zrobić przegląd smakołyków otrzymanych od mamy i babci na drogę. Znalazła słoik z konfiturą ze śliwek oraz przepyszny bigos w słoiku – dzieło babci. Mama natomiast obdarzyła Martę jej ulubionymi słodyczami marki Dr Gerard. Ciastka Wit’AM oraz Czekoladki Pasja w oryginalnych opakowaniach producenta. Ciastka Mafijne, które zostały zakupione w pudełku zbiorczym mama rozdzieliła pomiędzy córki. Każda otrzymała duży szklany słój wypełniony słodyczami. Mama zawsze w ten sposób zabezpiecza ciastka aby po otwarciu opakowania nie straciły swojej świeżości. Tak samo postępuje w przypadku przechowywania domowych ciasteczek. Jeśli zaś chodzi o ciasta zarówno mama jak i babci mają specjalne pojemniki z tworzywa sztucznego z atestem dopuszczającym do przechowywania żywności. Takie pojemniki zabezpieczają produkt nie tylko przed utratą świeżości ale co równie ważne zapobiegają przenikaniu zapachów podczas przechowywania w lodówce. Dzięki takiej dbałości Marta może być pewna, że jej ulubione smakołyki będą tak samo pyszne – aż do ostatniego okruszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz