czwartek, 30 listopada 2017
Zawsze coś słodkiego
U nas w domku zawsze muszę mieć słodycze lub zrobiony błyskawicznie placek do kawy, gdyż moja ciocia, którą mam u siebie nie dałaby mi żyć gdyby nie mogła wpałaszować coś słodkiego.
Więc nauczyłam się szybko i prosto podołać temu zadaniu.
Fantastyczne ciasto bez pieczenia z pomocą produktów Dr Gerarda z owocami. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy.
W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Ciocia zawsze mnie chwali za zrobioną pyszną słodycz i tym razem tak było i przyrównała to ciasto do truskawkowego tiramisu.
Ciasto tak zasmakowało również domownikom, że spróbuję go przygotować w formie tortu.
Składniki
-ok. 400 g ciastek wit'AM Dr Gerarda
-800 g truskawek mogą być mrożone
-1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek lub dżem
-2/3 szklanki świeżego wyciśniętego soku pomarańczowego
-1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
-3 łyżki cukru pudru
-500 g serka mascarpone
-5 łyżek likieru pomarańczowego
-1 galaretka truskawkowa
Blaszkę wyłożyć folią spożywczą.
Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.
Truskawki pokroić na kawałki.
Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dno blaszki wyłożyć ciastkami wit'AM i polać połową konfitury z sokiem.
Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać.
Na kremie położyć truskawki.
Na truskawkach położyć ciastka wit'AM i polać resztą konfitury z sokiem.
Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki.
Blaszkę wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz