czwartek, 23 listopada 2017

Przechowywanie pierniczków i kruchych ciasteczek.

Do świąt mamy jeszcze miesiąc, ale już można zacząć przygotowywać się do świątecznych wypieków.    Głównie chodzi o ciastka i ciasteczka te, które można wcześniej upiec, takie jak pierniczki czy też kruche ciasteczka.
Ciasteczka piernikowe możemy upiec nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko potem trzymać w szczelnie zamkniętych słoikach, metalowych puszkach czy też po prostu  w pojemnikach. 
Im dłużej będą leżakowały  to wtedy będą bardziej  kruche.   Pierniki gdy są świeżo upieczone to one po prostu są twarde i tak od razu nie bardzo nadają się do jedzenia.
Aby szybciej skruszały najlepiej do słoika w środek ciastek włożyć kawałek jabłka, tylko trzeba pamiętać co kilka dni o wymianie tegoż jabłka, żeby nie zaczęło pleśnieć.
Jabłko będzie dawać wilgoć i ciastka szybciej skruszeją.
Aby nie zapomnieć kiedy nasze ciastka były pieczone najlepiej do środka włożyć karteczkę z datą ich wypieku, i zaglądać,  bo trzymać za długo też nie można, żeby się nie przeterminowały.
Ciastka kruche również trzymamy w szczelnie zamkniętych puszkach, ale je można jeść od razu chociaż jak nazwa wskazuje lepsze są gdy trochę skruszeją.
Kruche ciastka i ciasteczka dr Gerarda przekładamy do puszki lub słoika i wtedy też dłużej będziemy się cieszyć ich kruchością i pysznym smakiem.
Tak przechowywane ciastka nie przenikną innym zapachem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz