Do świąt mamy jeszcze miesiąc, ale już można zacząć przygotowywać się do świątecznych wypieków. Głównie chodzi o ciastka i ciasteczka te, które można wcześniej upiec, takie jak pierniczki czy też kruche ciasteczka.
Ciasteczka piernikowe możemy upiec nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko potem trzymać w szczelnie zamkniętych słoikach, metalowych puszkach czy też po prostu w pojemnikach.
Im dłużej będą leżakowały to wtedy będą bardziej kruche. Pierniki gdy są świeżo upieczone to one po prostu są twarde i tak od razu nie bardzo nadają się do jedzenia.
Aby szybciej skruszały najlepiej do słoika w środek ciastek włożyć kawałek jabłka, tylko trzeba pamiętać co kilka dni o wymianie tegoż jabłka, żeby nie zaczęło pleśnieć.
Jabłko będzie dawać wilgoć i ciastka szybciej skruszeją.
Aby nie zapomnieć kiedy nasze ciastka były pieczone najlepiej do środka włożyć karteczkę z datą ich wypieku, i zaglądać, bo trzymać za długo też nie można, żeby się nie przeterminowały.
Ciastka kruche również trzymamy w szczelnie zamkniętych puszkach, ale je można jeść od razu chociaż jak nazwa wskazuje lepsze są gdy trochę skruszeją.
Kruche ciastka i ciasteczka dr Gerarda przekładamy do puszki lub słoika i wtedy też dłużej będziemy się cieszyć ich kruchością i pysznym smakiem.
Tak przechowywane ciastka nie przenikną innym zapachem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz