wtorek, 21 listopada 2017

Malinowa chmurka



     Jak sama nazwa wskazuje to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z pokruszonych ciasteczek wit'AM  Dr Gerarda, z galaretką malinową i kremem śmietankowym pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Składniki
-ciastka wit"AM Dr Gerarda

Galaretka
-600 g malin
-3 malinowe galaretki
-1,2 l wrzącej wody

Krem śmietankowy
-500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
-250 g serka mascarpone schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka pasty z wanilii

Beza z migdałami
-3 białka w temperaturze pokojowej
-150 g drobnego cukru do wypieków
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-40-50 g płatków migdałowych

Zaczynamy od pokruszenia ciastek wit"AM. Na wysmarowaną masłem blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wykładamy równo grubszą warstwę ciastek zbożowych.
Następnie 3 galaretki rozpuścić w 1,2 l wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami.
Po połączeniu galaretki z malinami można ją spróbować i w razie czego jeszcze dosłodzić, żeby nie była zbyt kwaśna. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę rozłożyć na ciastka wit"AM wyrównać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Bezę ubić mikserem do otrzymania sztywnej piany. Dodać cukier łyżka po łyżce i do otrzymania gęstej błyszczącej piany, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w 140 C około 1 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.
Na koniec krem. Należy go przygotować dużo przed wyłozeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić razem i miksować na najwyższych obrotach do momentu otrzymania gęstego kremu.
Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć gotową wystudzoną bezę.
Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Ciasto można przechowywać 3 dni w lodówce - pod warunkiem, że go nie wpałaszuje!
                                                  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz