Czasem mamy ochotę na coś wyjątkowego. Kiedy przychodzi taka
chwila, zawsze sięgam po CIASTKA SCOOBY DOO DOOBIES DR GERARDA, są po prostu niepowtarzalne.
Nie tylko ja zachwycam się nimi, ogólnie cieszą się dużym powodzeniem. Mój mąż
stwierdził, że nie zastąpi ich nawet moja pyszna
BEZA Z KARMELEM.
Składniki :
Na biszkopt : 5 białek, 250 g cukru, po łyżeczce mąki
ziemniaczanej i octu winnego.
Na krem : 125 g mascarpone, łyżka cukru waniliowego, karmel,
½ szklanki śmietany 36 %, czekolada toffi.
Sposób wykonania – Piekarnik rozgrzać do 120 C. Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na niej okrąg o średnicy 20 cm. Do
misy miksera przelać białka i ubić je porządnie na pianę. Stopniowo dokładać
cukier i miksować po każdej dodanej porcji. Piana powinna być sztywna i
błyszcząca. Ubijać jeszcze 3 minuty. Dołożyć mąkę i ocet i miksować jeszcze
całość przez minutę. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na
papierze. Delikatnie rozsmarować i podnieść szpatułką boki. Nie formować bezy
zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do
piekarnika i piec przez 30 minut w 120 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do
100 C i piec bezę minimum przez 3 godziny. Powinna być chrupiąca z zewnątrz, a
w środku lekko wilgotna. Mascarpone, cukier waniliowy i śmietankę ubijać przez
minutę, aż masa zesztywnieje. W bezie zrobić łyżką duże wgłębienie, docisnąć ją
do boków, a do środka wyłożyć krem. Na wierzch przełożyć kajmak i zetrzeć
czekoladę toffi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz