czwartek, 30 listopada 2017

COŚ WYJĄTKOWEGO



Czasem mamy ochotę na coś wyjątkowego. Kiedy przychodzi taka chwila, zawsze sięgam po CIASTKA SCOOBY DOO DOOBIES DR GERARDA, są po prostu niepowtarzalne. Nie tylko ja zachwycam się nimi, ogólnie cieszą się dużym powodzeniem. Mój mąż stwierdził, że nie zastąpi ich nawet moja pyszna
BEZA Z KARMELEM.
Składniki :
Na biszkopt : 5 białek, 250 g cukru, po łyżeczce mąki ziemniaczanej i octu winnego.
Na krem : 125 g mascarpone, łyżka cukru waniliowego, karmel, ½ szklanki śmietany 36 %, czekolada toffi.
Sposób wykonania – Piekarnik rozgrzać do 120 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na niej okrąg o średnicy 20 cm. Do misy miksera przelać białka i ubić je porządnie na pianę. Stopniowo dokładać cukier i miksować po każdej dodanej porcji. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Ubijać jeszcze 3 minuty. Dołożyć mąkę i ocet i miksować jeszcze całość przez minutę. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i podnieść szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 C i piec bezę minimum przez 3 godziny. Powinna być chrupiąca z zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Mascarpone, cukier waniliowy i śmietankę ubijać przez minutę, aż masa zesztywnieje. W bezie zrobić łyżką duże wgłębienie, docisnąć ją do boków, a do środka wyłożyć krem. Na wierzch przełożyć kajmak i zetrzeć czekoladę toffi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz