Dzieci mojego brata często odwiedzają mnie w sobotę, dlatego
zwykle tego dnia robię duże zakupy. Przede wszystkim muszę zaopatrzyć się w
słodycze DR GERARDA. Bartuś i Karolinka wprost za nimi przepadają. W minionym
tygodniu znalazłam CIASTKA JUNGLE , nowy produkt tej firmy. Dzieciaki były
zachwycone. Zrobiłam im jeszcze jedną niespodziankę, ponieważ upiekłam
DOMOWE OBWARZANKI
Składniki :
50 dag mąki tortowej, 160 ml ciepłego mleka, 80 ml ciepłej
wody, łyżka cukru, 3 łyżki masła, 3 dag świeżych drożdży, dwie łyżeczki soli,
nasiona sezamu, jajko.
Sposób wykonania – Przygotować rozczyn. Drożdże rozkruszyć, oprószyć
cukrem i łyżką mąki, zalać mlekiem wymieszanym z wodą, przykryć ściereczką,
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól,
wyrośnięty rozczyn oraz wcześniej przestudzone i roztopione masło. Całość
dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek, podzielić na 12
części. Z ciasta formować obwarzanki. Wałek skręcić, połączyć końce. W trakcie
zwijania ciasto zwilżać wodą. Obwarzanki rozłożyć na papierze pergaminowym,
przykryć. Gdy wyrosną, każdy wrzucić na minutę do wrzątku, wyłowić, odsączyć.
Rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym
jajkiem, obsypać sezamem. Piec w temperaturze 200 C około 20 – 25 minut. Studzić
na kratce. Obwarzanki pyszne są jeszcze ciepłe, z masłem i miodem. Sezam można
zastąpić makiem lub grubym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz