Wczoraj mój mąż przyniósł ze sklepu CIASTKA JUNGLE, nowy
produkt DR GERARDA. Wykorzystam je na rodzinne spotkanie. Na pewno sprawdzą się
doskonale. Żeby było im raźniej, na stole obok nich znajdzie się również
przygotowana prze ze mnie
TARTA Z BITĄ
ŚMIETANĄ.
Ciasto : 15 dag mąki krupczatki, 5 łyżek cukru pudru, 10 dag
masła, dwie łyżki gorzkiego kakao, jedno jajko, po ½ łyżeczki sody i proszku do
pieczenia.
Masa : 3 twarde gruszki, 5
dag mąki, 2 jajka, 5 łyżek drobnego cukru, 3 łyżki masła, 10 dag mlecznej czekolady, dwie łyżeczki
cynamonu, masło i bułka tarta do formy.
Dekoracja : 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %, dwie
łyżki cukru pudru, jedna gruszka, 1 i ½
łyżeczki cukru drobnego, 1 i ½ łyżki masła, słone precelki.
Sposób wykonania – Gruszki obrać, przekroić na połówki,
usunąć nasiona, pokroić w plasterki. Kawałki jednej gruszki do dekoracji skarmelizować,
czyli podsmażyć na patelni na maśle z drobnym cukrem. Mąkę przesiać z
proszkiem, sodą, cukrem pudrem i kakao, dodać zimne masło, posiekać, wbić
jajko, zagnieść. Ciasto owinąć folią, wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować, rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Piec 15
minut w 180 C.
Przygotować masę. Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym
żółtku, mąkę, cynamon, rozpuszczoną czekoladę i ubite na sztywno białka. Masę
wlać na spód, rozłożyć gruszki, piec 40 minut w 180 C. Ubić śmietanę,
udekorować. Tartę można udekorować bitą śmietaną i skarmelizowaną gruszką,
posypać precelkami. Ich słony smak zrównoważy słodycz ciasta i doda mu
charakteru. Można też użyć solonych orzeszków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz