czwartek, 30 listopada 2017

NA RODZINNE SPOTKANIE



Wczoraj mój mąż przyniósł ze sklepu CIASTKA JUNGLE, nowy produkt DR GERARDA. Wykorzystam je na rodzinne spotkanie. Na pewno sprawdzą się doskonale. Żeby było im raźniej, na stole obok nich znajdzie się również przygotowana prze ze mnie
TARTA Z BITĄ ŚMIETANĄ.
Ciasto : 15 dag mąki krupczatki, 5 łyżek cukru pudru, 10 dag masła, dwie łyżki gorzkiego kakao, jedno jajko, po ½ łyżeczki sody i proszku do pieczenia.
Masa : 3 twarde gruszki, 5  dag mąki, 2 jajka, 5 łyżek drobnego cukru, 3 łyżki masła, 10  dag mlecznej czekolady, dwie łyżeczki cynamonu, masło i bułka tarta do formy.
Dekoracja : 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %, dwie łyżki cukru pudru, jedna gruszka, 1  i ½ łyżeczki cukru drobnego, 1 i ½ łyżki masła, słone precelki.
Sposób wykonania – Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć nasiona, pokroić w plasterki. Kawałki jednej gruszki do dekoracji skarmelizować, czyli podsmażyć na patelni na maśle z drobnym cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cukrem pudrem i kakao, dodać zimne masło, posiekać, wbić jajko, zagnieść. Ciasto owinąć folią, wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować, rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Piec 15 minut w 180 C.
Przygotować masę. Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę, cynamon, rozpuszczoną czekoladę i ubite na sztywno białka. Masę wlać na spód, rozłożyć gruszki, piec 40 minut w 180 C. Ubić śmietanę, udekorować. Tartę można udekorować bitą śmietaną i skarmelizowaną gruszką, posypać precelkami. Ich słony smak zrównoważy słodycz ciasta i doda mu charakteru. Można też użyć solonych orzeszków. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz