Jak
przechowywać słodycze?
Jak
przechowywać słodycze aby zachowały na dłużej smak, zapach,
świeżość. Najpierw trzeba je dobrze schować przed łasuchami
domowymi. Jak tylko uda mi się dostać w cenie promocyjnej ciastka,
batony, czekoladki czy dobre cukierki to lubię kupić zazwyczaj
kilka paczek więcej. Kiedy ktoś niespodziewany wejdzie na kawę
zawsze coś mam słodkiego w szafie. Szczególnie w ostatnim czasie
można było kupić rozmaite rodzaje słodyczy dr Gerarda w
jednym z super marketów. Kupiłam czekoladki PASJA, Mafijne i
nowość tej firmy dr Gerard ciastka Jungle z
nadzieniem czekoladowym bo takie najbardziej lubimy a były jeszcze z
nadzieniem truskawkowym. Trzeba więc je dobrze zabezpieczyć choć
producenci pakują łakocie w odpowiednie opakowania i nic z nimi
złego się nie dzieje, to sama jeszcze wkładam je w puszki. Wiemy,
że szczególnie widać złe przechowywanie na czekoladzie kiedy
pojawia się biały nalot po prostu cukier się zcukrza lub nie raz
się mocno klei. Czekoladę należy trzymać w suchych nie wilgotnym
miejscu, bez dostępu słońca, chłodnym około 18 stopni
niekoniecznie w lodówce. Muszę przyznać, że za długo taka
czekolada nie wytrzyma, szybko zostanie zjedzona. Ciastka kruche,
bez czekolady przechowuję w szklanym słoiku szczególnie te
kupowane na wagę lub samodzielnie przez nas przygotowywane. Teraz
co nie którzy będą piekli pierniki warto je schować do lnianego
woreczka lub do pudełka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz