poniedziałek, 20 listopada 2017

Jak przechowywać słodycze?

Jak przechowywać słodycze?


Jak przechowywać słodycze aby zachowały na dłużej smak, zapach, świeżość. Najpierw trzeba je dobrze schować przed łasuchami domowymi. Jak tylko uda mi się dostać w cenie promocyjnej ciastka, batony, czekoladki czy dobre cukierki to lubię kupić zazwyczaj kilka paczek więcej. Kiedy ktoś niespodziewany wejdzie na kawę zawsze coś mam słodkiego w szafie. Szczególnie w ostatnim czasie można było kupić rozmaite rodzaje słodyczy dr Gerarda w jednym z super marketów. Kupiłam czekoladki PASJA, Mafijne i nowość tej firmy dr Gerard ciastka Jungle z nadzieniem czekoladowym bo takie najbardziej lubimy a były jeszcze z nadzieniem truskawkowym. Trzeba więc je dobrze zabezpieczyć choć producenci pakują łakocie w odpowiednie opakowania i nic z nimi złego się nie dzieje, to sama jeszcze wkładam je w puszki. Wiemy, że szczególnie widać złe przechowywanie na czekoladzie kiedy pojawia się biały nalot po prostu cukier się zcukrza lub nie raz się mocno klei. Czekoladę należy trzymać w suchych nie wilgotnym miejscu, bez dostępu słońca, chłodnym około 18 stopni niekoniecznie w lodówce. Muszę przyznać, że za długo taka czekolada nie wytrzyma, szybko zostanie zjedzona. Ciastka kruche, bez czekolady przechowuję w szklanym słoiku szczególnie te kupowane na wagę lub samodzielnie przez nas przygotowywane. Teraz co nie którzy będą piekli pierniki warto je schować do lnianego woreczka lub do pudełka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz