W niedzielę obchodzę swoją małą uroczystość, pięć lat temu
zostałam wybrana kierownikiem, w firmie, w której pracuję. Byłam wszystkim
bardzo wdzięczna, za zaufanie, jakim mnie obdarzyli. Mam nadzieję, że przez
minione lata nikogo nie zawiodłam.
Będzie okazja, żeby o tym porozmawiać, ponieważ właśnie w
niedzielę zapraszam do siebie koleżanki i kolegów z pracy na małą kawę. Na to
spotkanie z pewnością kupię CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA. Bez nich nie może
odbyć się moje świętowanie. Do naszego towarzystwa dołączy też pyszna
KRAJANKA BISZKOPTOWA.
Składniki : 4 jajka, 17,5 dag cukru, dwie torebki cukru
waniliowego, 10 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3-4
łyżeczki żelatyny, 35 dag malin, 30 dag gęstego jogurtu, 15 dag kwaśnej gęstej
śmietany, 15 dag konfitury malinowej, 25 dag śmietany kremówki, torebka
zagęstnika do śmietany typu śmietan- fix, 1-2 łyżki krokantu orzechowego,
tłuszcz i mąka do formy, maliny do dekoracji.
Sposób wykonania –
Foremkę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jaja ubić ze szczyptą soli, 10
dag cukru i jednym cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do przygotowanej formy. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 175 C. Piec 25-35 minut. Upieczony biszkopt studzić
5 minut w foremce, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Pozostawić, tak do
całkowitego wystudzenia. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,
odstawić, by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20
dag malin, owoce zmiksować z 7,5 dag cukru, przetrzeć przez sitko. Mus malinowy
wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuścić,
podgrzewając na maleńkim płomieniu. Ostrożnie połączyć ją z masą malinową.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 placki. 2 placki posmarować konfiturą
malinową. Potem wszystkie blaty biszkoptowe przełożyć w foremce przygotowanym
kremem malinowym, wciskając w krem odłożone maliny. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Ciasto wyjąć z
foremki. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Posypać krokantem, udekorować
malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz