poniedziałek, 27 listopada 2017

Ciasto jabłkowe inaczej

Na niedzielę przygotowałam ciasto jabłkowe z kruchymi ciasteczkami, masą i prażonymi wiórkami, które było wyśmienite. Spróbujecie? Oto składniki:

Biszkopt
-5 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
-1 kg jabłek 
-1 galaretka cytrynowa
-1 łyżeczka cukru wanilinowego

Masa budyniowa
-pół litra mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 opakowanie cukru wanilinowego 
-5 łyżek cukru 
-200 g masła

Kokosowy wierzch 
-100 g wiórków kokosowych
-50 g masła
-1 łyżka cukru

Dodatkowo
-kruche kakaowe ciasteczka od Dr  Gerard kokosowe 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Cały czas ubijając dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli mieszam szpatułką. Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do formy, wyrównuję i piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Studzę. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce. Przekładam do garnka, podsmażam przez chwilę i dodaję cukier wanilinowy. Gdy zmiękną, zdejmuję z ognia. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i dodaję do ciepłych jabłek. Mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia. Na wystudzony biszkopt wykładam tężejące jabłka, przykrywam kruchymi ciasteczkami Dr Gerarda i schładzam w lodówce. Masa budyniowa: mąki mieszam w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko gotuję z cukrami. Do wrzącego mleka wlewam mieszankę z mąk, cały czas energicznie mieszając i gotuję budyń, odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram na jasną puszystą masę i porcjami dodaję zimny budyń i ucieram na gładką masę. Następnie wykładam ją na ciasteczka. Kokosowy wierzch: masło rozpuszczam na patelni. Dodaję wiórki kokosowe oraz cukier i prażę do momentu zarumienienia. Po wystudzeniu posypuję równomiernie masę budyniową. Ciasto przechowuję w lodówce. Wszystkim domownikom bardzo smakowało, więc polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz