W piątkowe popołudnie spodziewam się już od dawna oczekiwanych
gości. Muszę ich przyjąć po królewsku. Na takie spotkania najlepiej nadają się
wyroby DR GERARDA. Jak zwykle pierwsze skrzypce będą grały niezastąpione
CIASTKA MAFIJNE. One nie mają sobie równych, przekonałam się o tym
niejednokrotnie. Zawsze najszybciej znikają ze stołu.
Dodatkowo przygotuję
GREJPFRUTOWE TIRAMISU
Z SOSEM.
Składniki : 5 czerwonych grejpfrutów, 50 ml syropu z agawy,
12 podłużnych biszkoptów, dwie łyżeczki żelatyny, 25 dag serka mascarpone, 25
dag mielonego twarogu, jedno opakowanie cukru waniliowego, 10 dag cukru, 7,5 dag kremowej śmietany, ½
łyżeczki mąki ziemniaczanej, kakao.
Sposób wykonania – Grejpfruty sparzyć, polewając wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, obrać ze skórki i
dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinać cienkie cząstki.
Z pozostałych części owoców wycisnąć sok. Wymieszać go z syropem z agawy. Biszkopty ułożyć na
spodzie kwadratowej formy. Na warstwie biszkoptów rozłożyć połowę cząstek
grejpfruta. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do
spęcznienia. Serek mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrem waniliowym i 8 dag
cukru. Śmietanę mocno podgrzać, rozpuścić w niej spęczniałą żelatynę.
Przestudzić i ostrożnie wymieszać z masą
serową. Wylać ją na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na godzinę do
stężenia. Sok grejpfrutowy wymieszać z syropem z agawy i pozostałymi cząstkami
grejpfrutów. Dodać pozostały cukier i zagotować. Sos zagęścić mąką
ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Schłodzone tiramisu oprószyć kakao.
Pokroić na porcje. Serwować z przygotowanym sosem grejpfrutowym. Czas
przygotowania około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz