czwartek, 30 listopada 2017

PO KRÓLEWSKU



W piątkowe popołudnie spodziewam się już od dawna oczekiwanych gości. Muszę ich przyjąć po królewsku. Na takie spotkania najlepiej nadają się wyroby DR GERARDA. Jak zwykle pierwsze skrzypce będą grały niezastąpione CIASTKA MAFIJNE. One nie mają sobie równych, przekonałam się o tym niejednokrotnie. Zawsze najszybciej znikają ze stołu.
Dodatkowo przygotuję
GREJPFRUTOWE TIRAMISU Z SOSEM.
Składniki : 5 czerwonych grejpfrutów, 50 ml syropu z agawy, 12 podłużnych biszkoptów, dwie łyżeczki żelatyny, 25 dag serka mascarpone, 25 dag mielonego twarogu, jedno opakowanie cukru waniliowego, 10  dag cukru, 7,5 dag kremowej śmietany, ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej, kakao.
Sposób wykonania – Grejpfruty sparzyć, polewając wrzącą  wodą, wytrzeć do sucha, obrać ze skórki i dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinać cienkie cząstki. Z pozostałych części owoców wycisnąć sok. Wymieszać  go z syropem z agawy. Biszkopty ułożyć na spodzie kwadratowej formy. Na warstwie biszkoptów rozłożyć połowę cząstek grejpfruta. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Serek mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrem waniliowym i 8 dag cukru. Śmietanę mocno podgrzać, rozpuścić w niej spęczniałą żelatynę. Przestudzić i ostrożnie wymieszać z  masą serową. Wylać ją na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na godzinę do stężenia. Sok grejpfrutowy wymieszać z syropem z agawy i pozostałymi cząstkami grejpfrutów. Dodać pozostały cukier i zagotować. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Schłodzone tiramisu oprószyć kakao. Pokroić na porcje. Serwować z przygotowanym sosem grejpfrutowym. Czas przygotowania około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz