poniedziałek, 27 listopada 2017

WYMAGANIA



Tam, gdzie moje maluchy, zawsze muszą być słodycze i to nie byle jakie. Jacuś i Anetka mają swoje wymagania. Ich faworytami są produkty DR GERARDA. Najbardziej cieszą się, gdy ze sklepu przynoszę im CIASTKA MAFIJNE. Muszę je kupować niemal codziennie. W przeciwnym razie napotykam wielkie niezadowolenie. Inne słodkości nie mają siły przebicia, nawet moja pyszna
BABKA DROŻDŻOWA Z OWOCAMI.
Składniki : 500 g mąki, torebka suszonych drożdży, 100 g cukru, 200 ml mleka, 150 g masła, 2 jajka, 100 g moreli suszonych, 50 g suszonych żurawin, 50 g rodzynek, 100 g cukru pudru, dwie – trzy łyżki solu z cytryny.
Sposób wykonania – Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy do mąki razem z jajami i wyrabiamy mikserem lub ręcznie na gładkie ciasto. Morele kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do żurawiny i rodzynek. Oprószamy niewielką ilością mąki, dzięki czemu suszone owoce podczas pieczenia równomiernie rozłożą się w cieście. Wyrabiamy ciasto z owocami, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40-50  minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, a następnie pieczemy 50- 60 minut w 200 C. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy energicznie lukier, którym dekorujemy ostudzoną babkę. Ciasto podajemy z konfiturą morelową lub wiśniową, z aromatyczną kawą albo herbatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz