Tam, gdzie moje maluchy, zawsze muszą być słodycze i to nie
byle jakie. Jacuś i Anetka mają swoje wymagania. Ich faworytami są produkty DR
GERARDA. Najbardziej cieszą się, gdy ze sklepu przynoszę im CIASTKA MAFIJNE.
Muszę je kupować niemal codziennie. W przeciwnym razie napotykam wielkie niezadowolenie.
Inne słodkości nie mają siły przebicia, nawet moja pyszna
BABKA DROŻDŻOWA Z
OWOCAMI.
Składniki : 500 g mąki, torebka suszonych drożdży, 100 g
cukru, 200 ml mleka, 150 g masła, 2 jajka, 100 g moreli suszonych, 50 g
suszonych żurawin, 50 g rodzynek, 100 g cukru pudru, dwie – trzy łyżki solu z
cytryny.
Sposób wykonania – Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami.
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy do mąki razem z jajami i
wyrabiamy mikserem lub ręcznie na gładkie ciasto. Morele kroimy na mniejsze
kawałki i dodajemy do żurawiny i rodzynek. Oprószamy niewielką ilością mąki,
dzięki czemu suszone owoce podczas pieczenia równomiernie rozłożą się w
cieście. Wyrabiamy ciasto z owocami, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na
40-50 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte
ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na
chwilę w ciepłe miejsce, a następnie pieczemy 50- 60 minut w 200 C. Z cukru
pudru i soku z cytryny ucieramy energicznie lukier, którym dekorujemy ostudzoną
babkę. Ciasto podajemy z konfiturą morelową lub wiśniową, z aromatyczną kawą
albo herbatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz