czwartek, 23 listopada 2017

Idealny dodatek do kawy

Dzisiaj na deser przygotowałam ciasto dla wielbicieli orzechów i słodyczy Dr Gerarda (czyli dla mojej rodzinki), idealny dodatek do kawy, herbaty lub kakao na jesienne popołudnia. Spróbujesz? Oto składniki: 

Ciasto
-500 g mąki
-150 g cukru pudru
-200 g margaryny
-2 łyżki miodu
-2 jajka
-1,5 łyżeczki sody
-1 łyżka mleka

Warstwa orzechowa 
-300 g orzechów laskowych
-2 łyżki miodu
-100 g margaryny
-100 dag cukru pudru

Masa budyniowa
-500 ml mleka
-2 opakowania budyniu waniliowego
-10 łyżek cukru
-200 g masła 
-150 g margaryny
-200 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo
-ciastka Scooby Doo Doobees od Dr Gerard
-słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania: ciasto: mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, pokrojoną na kawałki margarynę, miód, jajka i sodę dokładanie rozpuszczoną w mleku. Wszystko razem zagniatam na gładkie ciasto. Dzielę na dwie części i wyklejam blaszki (33/24 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika i piekę na złoty kolor w 150 stopniach w sumie przez około 40 minut. W tym czasie siekam orzechy. W rondelku rozpuszczam margarynę z miodem. Dodaję posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewam do zagotowania i odstawiam do przestygnięcia, a następnie wylewam na jedno z podpieczonych ciast i piekę dalej przez 20 minut. W garnku gotuję połowę mleka. Dodaję do niego cukier i mieszam, aż się rozpuści. W pozostałym mleku rozpuszczam dokładnie budyń. Wlewam do gotującego się mleka i doprowadzam do wrzenia, odstawiam do całkowitego wystudzenia. W misce ucieram masło z margaryną. Dodaję porcjami budyń i ucieram na gładką masę. W drugiej misce ubijam na sztywno śmietankę. Dodaję do masy budyniowej i chwilę ucieram do połączenia się składników. Ciasto bez orzechów smaruję powidłami, układam ciastka Scooby Doo Doobees czekoladowym wizerunkiem do góry i wykładam całą masę, wyrównuję powierzchnię i przykrywam ciastem z orzechami. Przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne, spróbuj i sam się przekonaj. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania tego deseru wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz