Wczoraj przygotowałam przepyszne ciasto na deser, które doskonale poprawiło wszystkim humor w tak nieprzyjemny, ponury jesienny dzień. Wypróbujecie? Oto składniki:
Biszkopt
-6-7 jajek
-1 szklanka cukru
-szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1,5 łyżki oleju
Masa kawowa
-2 szklanki mleka
-100 g kawy cappuccino
-4 śmietany w proszku
-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki wrzącej wody
Masa budyniowa
-pół litra mleka
-2 budynie waniliowe
-3 łyżki cukru
-200 g masła
Dodatkowo
-ciastka Jungle-nowy produkt Dr Gerard
-kruche ciastka Filusie od Dr Gerard w polewie kakaowej
-400 g masy kajmakowej
-100 g orzeszków ziemnych solonych
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję. Do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam. Formę (25/30 cm) wykładam papierem do pieczenia. Masę wylewam do wysmarowanej formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 35 minut. Zimny biszkopt przecinam na dwa blaty. Masa kawowa: mleko gotuję z kawą cappuccino i studzę. Żelatynę rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody i studzę. Do ostudzonej kawy wsypuję 4 śmietany w proszku i ubijam. Na koniec dodaję przestudzoną żelatynę i masę wkładam na chwilkę do lodówki. Masa budyniowa: w pół szklanki mleka mieszam budynie, resztę mleka gotuję, wlewam rozmieszany proszek i gotuję budyń. Studzę. Ucieram masło i dodaję porcjami zimny budyń. Masę kajmakową mieszam z posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wykładam na biszkopt, przykrywam ciastkami Jungle z nadzieniem czekoladowym, wykładam masę kawową, przykrywam drugim biszkoptem, wykładam masę budyniową, a wierzch dekoruję kruchymi ciastkami Dr Gerarda w polewie kakaowej. Przepyszne. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz