piątek, 17 listopada 2017

Dla łasuchów

Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem i kruchymi ciastkami czekoladowymi. Ciasto bardzo smakowało moim dzieciom-małym łasuchom, którzy uwielbiają czekoladę i słodycze Dr Gerarda. Może macie ochotę? Oto składniki:

Biszkopt 

-¼ szklanki mleka
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-100 g masła lub margaryny
-100 g mlecznej czekolady
-niepełna szklanka cukru
-2 jajka
-2,5 łyżki jogurtu naturalnego
-1 szklanka mąki pszennej
-¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

-200 g mlecznej czekolady
-500 ml śmietany 36%
-2 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone

Dodatkowo

-kruche ciastka od Dr Gerard wypełnione czekoladowym kremem

Sposób przygotowania: biszkopt: do garnka wlewam mleko i wsypuję kawę rozpuszczalną. Podgrzewam na wolnym ogniu. Dodaję margarynę oraz połamaną mleczną czekoladę. Podgrzewam i mieszam do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypuję cukier, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. W osobnej misce mieszam jajka i jogurt naturalny. Do jajek przelewam czekoladową masę. Na końcu wsypuję przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaną masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 60 minut, a następnie studzę. Krem: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. Następnie serek mascarpone miksuję z czekoladą. W osobnej misce ubijam na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany porcjami dodaję serek mascarpone. Miksuję do połączenia się składników. Gotowy krem wykładam na biszkopt i układam kruche ciastka wypełnione krem czekoladowym. Ciasto przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz