Razem z siostrą codziennie zasiadamy do popołudniowej kawy.
To jest jedyny moment w ciągu dnia kiedy dłużej możemy ze sobą porozmawiać.
Przy tych pogaduchach zwykle towarzyszą nam CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA, bez
których nie możemy się obejść. Bardzo lubimy te wyroby, są dla nas wyjątkowe.
Kiedy zdarzy się, że ich zabraknie nasze spotkania przy kawie już nie są takie
ciekawe. Wtedy trzeba sobie jakoś radzić, słodycze muszą być zawsze. Ostatnio,
gdy skończyły się CZEKOLADKI , Marta zaproponowała, że może dobrze sprawdzi się
KORZENNA GWIAZDA W
CZEKOLADZIE.
Składniki : 80 g gorzkiej czekolady, 4 jajka, 100 g masła,
150 g cukru, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, sok z ½ cytryny, przyprawa do
piernika, 150 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g mielonych
migdałów, aromat rumowy, 200 g mlecznej czekolady.
Sposób wykonania – Białka należy oddzielić od żółtek. Żółtka
utrzeć mikserem razem z masłem i cukrem na puszystą, gładką masę. W rondelku
należy roztopić gorzką czekoladę, ostudzić. Dodać sok z cytryny, łyżeczkę kawy,
kilka kropel aromatu rumowego i przyprawę do piernika, wymieszać. Połączyć z
utartymi żółtkami. Mąkę przesiać do
miski, dodać zmielone migdały i proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć masę
czekoladową i wyrobić mikserem. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z
białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i
posypanej mąką formy w kształcie gwiazdy. Piec 45 – 50 minut w 200 C. Po
upieczeniu ciasto pozostawić jeszcze 10 minut w formie. Mleczną czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią gwiazdę. Równomiernie rozprowadzamy
czekoladę po całym cieście. Kiedy masa zastygnie, posypujemy górę cukrem
pudrem. Można udekorować płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz