Sąsiadka zaprosiła mnie na kawę i poczęstowała ciastem, które składało się z biszkoptu, masy budyniowej, czekoladek i galaretki. Ciasto było wyśmienite. Może wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-5 jajek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
-pół litra mleka
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-4 łyżki cukru pudru
-200 g masła
Dodatkowo
-czekoladki Pasja od Dr Gerard o smaku wiśniowym
-2 galaretki wiśniowe
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do jajek. Następnie delikatnie mieszam do połączenia się składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam. Blaszkę wkładam do piekarnika i piekę w 170 stopniach przez 30 minut. Masa budyniowa: do garnka wlewam 1,5 szklanki mleka i stawiam na gazie. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń, gdy mleko się zacznie gotować wlewam rozmieszany budyń i energicznie mieszam do zagotowania, a następnie gotowy budyń odstawiam do całkowitego wystudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję cukier puder oraz zimny budyń. W formie układam biszkopt, na który wykładam masę budyniową, równomiernie ją rozprowadzam i układam czekoladki Pasja. Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody. Tężejącą wylewam na czekoladki. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego ciasta wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda, a więcej pysznych pomysłów na deser znajdziecie w Deserotece. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz