Wszyscy lubimy czekoladę, wafelki, batoniki, cukierki, słodycze to po prostu nasza przyjemność jedzenia ich.
By jednak zachowywały swój niezmienny smak i wygląd musimy je odpowiednio przechowywać i przestrzegać pewnych zasad. Produkty te jak każda żywność podlegają przemianom wraz z upływem czasu. Zmianom tym ulega wygląd, smak, oraz konsystencja. Głównym wyznacznikiem przydatności do spożycia jest data ważności do spożycia, która jest umieszczana przez producenta. Musimy pamiętać, że niewłaściwe przechowywanie oraz wpłlyw czynników; temperatura, wilgoć, nasłonecznienie mogą spowodować szybsze obniżenie trwałości produktu.
Czekolada wymaga specjalnego traktowania, powinna być przechowywana w chłodnym lecz nie w zimnym optymalnie 12 do 18stopni (nigdy w lodówce) oraz suchym powietrzu. Tak przechowywane wyroby czekoladowe zachowują najlepsze walory smakowe.
Najważniejsze zasady przechowywania słodyczy to:
1. Nie trzymamy słodyczy w zbyt wysokiej temperaturze ponieważ tracą konsystencję, a czekolada pokrywa się białym nalotem.
2. Nie przechowujemy słodyczy w lodówce. Czekolada pokrywa się cienką warstwą kryształków cukru, gdy wilgoć odparuje a cukier ponownie się skrystalizuje powstanie po wyschnięciu powstanie warstwa szrego nalotu.
3. Chronimy przed działaniem promieni słonecznych.
4. Nie spożywamy słodyczy, których termin przydatności już minął.
Słodycze typu ciastka, wafelki, itp. dobrze się przechowuje w pojemnikach plastikowych, które oczywiście mają atest przydatności do kontaktu z żywnością. Tak przechowywane nie tracą swoich walorów smakowych. Zakupione ciastka Mafijne -Dr Gerarda, które przechowuję w odpowiedniej wielkości pojemniku zachowują zawsze ten smak i jakość. Polecam wszystkim, by odpowiednio przechowywali swoje słodycze, a zapewne dłużej pocieszą się ich sumakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz