czwartek, 16 listopada 2017

Rozmaite kremy do ciast.

Rozmaite kremy do ciast.


Do niedawna nie lubiłam piec ciast, które były przekładane kremem. Bałam się je wykonywać, że nikomu nie będą smakowały lub krem będzie za luźny wtedy cały krem spłynie z ciasta. Gdzieś miesiąc temu moja siostra zaprosiła mnie do siebie na wieczorek na którym nasza koleżanka gotowała, piekła. Właśnie wtedy pokazała mi w jaki sposób można przygotować krem do biszkoptu. Bardzo prosto. Do jego przygotowania musisz włożyć swoje całe uczucia, serce a na pewno wyjdzie. Był mój debiut wprawdzie krem z serków homogenizowanych oraz śmietany 30% z dodatkiem żelatyny ale wyszedł i to był udany początek. Kolejnym krem, który zrobiłam był maślany do tortu. Też szybki i prosty krem masło ucierać na parze aż do puszystości. Powoli dodawać półtorej szklanki cukru. Ucieramy mikserem dodając po kolei żółtka trzy sztuki. Na koniec możemy wlać kieliszek likieru na przykład amaretto. Taki podstawowy krem zawsze można urozmaicać dodając choć by kakao. Innym kremem, którym warto się zainteresować to krem waniliowy. Potrzebujemy pół litra mleka zagotowujemy je z cukrem waniliowym oraz małym kawałkiem laski wanilii oraz skórką cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem potem dodaje my 7,5 grama mąki mieszamy żeby nie powstały grudki. Potem wlewamy ostudzone mleko bez skórki mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż do momentu kiedy zgęstnieje. Wystarczy ostudzić masę gotowe. Robienie różnych kremów wcale nie jest takie skomplikowane. Na stronie dr Gerarda znajdziemy przepis z użyciem ciastek, herbatników z dodatkiem kremu budyniowego nazywa się karpatka dla leniwych robiłam ją. Polecam zajrzeć na stronę. https://drgerard.eu/przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz