Rozmaite
kremy do ciast.
Do
niedawna nie lubiłam piec ciast, które były przekładane kremem.
Bałam się je wykonywać, że nikomu nie będą smakowały lub krem
będzie za luźny wtedy cały krem spłynie z ciasta. Gdzieś miesiąc
temu moja siostra zaprosiła mnie do siebie na wieczorek na którym
nasza koleżanka gotowała, piekła. Właśnie wtedy pokazała mi w
jaki sposób można przygotować krem do biszkoptu. Bardzo prosto. Do
jego przygotowania musisz włożyć swoje całe uczucia, serce a na
pewno wyjdzie. Był mój debiut wprawdzie krem z serków
homogenizowanych oraz śmietany 30% z dodatkiem żelatyny ale wyszedł
i to był udany początek. Kolejnym krem, który zrobiłam był
maślany do tortu. Też szybki i prosty krem masło ucierać na parze
aż do puszystości. Powoli dodawać półtorej szklanki cukru.
Ucieramy mikserem dodając po kolei żółtka trzy sztuki. Na koniec
możemy wlać kieliszek likieru na przykład amaretto. Taki
podstawowy krem zawsze można urozmaicać dodając choć by kakao.
Innym kremem, którym warto się zainteresować to krem waniliowy.
Potrzebujemy pół litra mleka zagotowujemy je z cukrem waniliowym
oraz małym kawałkiem laski wanilii oraz skórką cytrynową. Żółtka
ucieramy z cukrem potem dodaje my 7,5 grama mąki mieszamy żeby nie
powstały grudki. Potem wlewamy ostudzone mleko bez skórki mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż do momentu kiedy
zgęstnieje. Wystarczy ostudzić masę gotowe. Robienie różnych
kremów wcale nie jest takie skomplikowane. Na stronie dr Gerarda
znajdziemy przepis z użyciem ciastek, herbatników z dodatkiem kremu
budyniowego nazywa się karpatka dla leniwych robiłam ją. Polecam
zajrzeć na stronę. https://drgerard.eu/przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz