czwartek, 30 listopada 2017

W OSTATNIEJ CHWILI



Kiedy goście zapowiedzą się w ostatniej chwili, zwykle pojawia się problem, czym ich poczęstować. Jeśli będzie to krótkie spotkanie przy herbacie lub kawie, mam na to rozwiązanie. Zawsze stawiam na stół CIASTKA MAFIJNE DR GERARDA. Przeważnie mam je w domu, gdyż dotąd sprawdzały się w nieprzewidzianych sytuacjach. W przypadku dłuższej wizyty proponuję jeszcze moim gościom
SZYBKIE CIASTO POSYPANE KRUSZONKĄ.
Składniki :
Ciasto : 280 g mąki tortowej, 125 g cukru, dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody, 3 jajka, 2/3 szklanki oleju, szklanka naturalnego jogurtu, ½ szklanki mleka, około 400 g porzeczek.
Kruszonka : 100  g masła, 200 g mąki tortowej, 60 g cukru.
Sposób wykonania – Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozetrzeć w dłoniach. Ciasto ma być sypkie. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać. Do miski wbić jajka i je roztrzepać. Wlać jogurt i mleko. Mieszając, dodać olej. Połączone mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać łyżką. Podłużną formę posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Porzeczki oczyścić, umyć i osuszyć. Położyć na ciasto i przykryć kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 – 45 minut w temperaturze 180 -200 C. Ciasto jeszcze gorące można posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje ciepłe, jak i wystudzone. Czas przygotowania około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz