Kiedy goście zapowiedzą się w ostatniej chwili, zwykle
pojawia się problem, czym ich poczęstować. Jeśli będzie to krótkie spotkanie
przy herbacie lub kawie, mam na to rozwiązanie. Zawsze stawiam na stół CIASTKA
MAFIJNE DR GERARDA. Przeważnie mam je w domu, gdyż dotąd sprawdzały się w
nieprzewidzianych sytuacjach. W przypadku dłuższej wizyty proponuję jeszcze
moim gościom
SZYBKIE CIASTO
POSYPANE KRUSZONKĄ.
Składniki :
Ciasto : 280 g mąki tortowej, 125 g cukru, dwie czubate
łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody, 3 jajka, 2/3 szklanki oleju,
szklanka naturalnego jogurtu, ½ szklanki mleka, około 400 g porzeczek.
Kruszonka : 100 g
masła, 200 g mąki tortowej, 60 g cukru.
Sposób wykonania – Składniki na kruszonkę przełożyć do miski
i rozetrzeć w dłoniach. Ciasto ma być sypkie. Mąkę, cukier, proszek do
pieczenia, sodę i sól wymieszać. Do miski wbić jajka i je roztrzepać. Wlać
jogurt i mleko. Mieszając, dodać olej. Połączone mokre składniki wlać do
suchych. Wymieszać łyżką. Podłużną formę posmarować tłuszczem i obsypać mąką
lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Porzeczki oczyścić, umyć i
osuszyć. Położyć na ciasto i przykryć kruszonką. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec około 40 – 45 minut w temperaturze 180 -200 C. Ciasto jeszcze
gorące można posypać cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje ciepłe, jak i
wystudzone. Czas przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz