Każda okazja jest dobra aby zaproponować CIASTKA JUNGLE. Ten
nowy produkt DR GERARDA zachwycił w naszym domu wszystkich. Jutro moje
imieniny, na stole zajmą honorowe miejsce. Obok nich też na pewno znajdzie się
mój wynalazek
FANTAZYJNA ROLADA Z
KREMEM JOGURTOWYM.
Składniki :
Na wzorek : 1 białko, 30 g cukru, 40 g mąki, 20 g masła,
odrobina barwnika spożywczego.
Na ciasto : 6 jajek, 6 łyżek gorącej wody, 180 g cukru, 100
g mąki pszennej, szczypta soli.
Na masę : 50 g gęstego jogurtu naturalnego, jedno opakowanie
galaretki cytrynowej, 200 ml wody, łyżka cukru waniliowego.
Ponadto : 100 g sezonowych owoców, słoik dżemu agrestowego.
Sposób wykonania: Białko ubić, dodać cukier. Połączyć z mąką
i barwnikiem. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wlewać cienkim strumieniem do
piany, szybko mieszając. Przełożyć do worka cukierniczego lub torebki foliowej
z odciętym rogiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć dowolny
wzorek. Piec 5 minut w 180 C. Przygotować ciasto : Żółtka oddzielić od białek,
posypać cukrem i wlać 6 łyżek gorącej wody. Zmiksować na gładki krem.
Delikatnie mieszając wsypać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,
dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Wylać na podpieczony wzorek, wyrównać
powierzchnię. Piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Zaraz po upieczeniu
ciasto przełożyć na ściereczkę, odwracając je tak, aby wzorek znalazł się pod
spodem. Zrolować wraz ze ściereczką i odstawić na 15 minut. Galaretkę rozpuścić
w wodzie. Gdy będzie tężeć, wlać jogurt, wsypać cukier i zmiksować na krem.
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować dżem agrestowy. Na środek nałożyć krem i owoce. Zwinąć i włożyć do lodówki do
całkowitego stężenia. Ciasto uzyska seledynowy kolor, gdy do masy dodasz 100 g
zmielonych pistacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz