wtorek, 21 listopada 2017
W Ustcena zawodach
W piątek sobotę i niedziele byłem w Ustce na zawodach strzeleckich z broni laserowej. Broń ta działa na sygnał dźwiękowy. Naj wyszy dźwięk oznacza dziesiątkę. Ja zajołęm tam trzecie miejsce z którego jestem bardzo zadowolony. Co dziennie delektowałem się słodyczami firmy Doktor Gerard. Wracając pochwaliłem się rodzinie. Córka na tą okazję upiekła mi tarte mocno czekoladową z przepisu z strony Doktora Gerarda. Przepis po niżej. Składniki
Spód:
• 300 g Listków kakaowych dr Gerard
• 50 g masła
• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Krem:
• 150 g gorzkiej czekolady
• 40 g masła
• 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
• kieliszek rumu
• skórka starta (drobno) z pomarańczy
Kandyzowane pomarańcze:
• 1 duża pomarańcza (sparzona i umyta)
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Spód:
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z pokruszonymi ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Krem:
Wszystkie składniki podgrzać w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Kandyzowane pomarańcze:
Wodę i cukier podgrzać na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucić pomarańczę pokrojoną w plastry i gotować ok. 40 min, pilnując, aby się nie przypaliły. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz