wtorek, 21 listopada 2017

W Ustcena zawodach

W piątek sobotę i niedziele byłem w Ustce na zawodach strzeleckich z broni laserowej. Broń ta działa na sygnał dźwiękowy. Naj wyszy dźwięk oznacza dziesiątkę. Ja zajołęm tam trzecie miejsce z którego jestem bardzo zadowolony. Co dziennie delektowałem się słodyczami firmy Doktor Gerard. Wracając pochwaliłem się rodzinie. Córka na tą okazję upiekła mi tarte mocno czekoladową z przepisu z strony Doktora Gerarda. Przepis po niżej. Składniki Spód: • 300 g Listków kakaowych dr Gerard • 50 g masła • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Krem: • 150 g gorzkiej czekolady • 40 g masła • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% • kieliszek rumu • skórka starta (drobno) z pomarańczy Kandyzowane pomarańcze: • 1 duża pomarańcza (sparzona i umyta) • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania Spód: Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z pokruszonymi ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić. Krem: Wszystkie składniki podgrzać w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki. Kandyzowane pomarańcze: Wodę i cukier podgrzać na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucić pomarańczę pokrojoną w plastry i gotować ok. 40 min, pilnując, aby się nie przypaliły. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz