CIASTKA SCOOBY DOO DOOBIES DR GERARDA mają w moim domu
szczególne uznanie. Lubimy je wszyscy zarówno dorośli, jak i dzieci. Zawsze
wprawiają nas w doskonały nastrój. Kiedy mamy nienajlepsze humory zwykle
sięgamy po te produkty. Czasem jednak zdarzy się, że w barku zapasy ciastek się
skończyły. Wówczas radzimy sobie inaczej, piekę na pocieszenie
OKRĄGŁY MAKOWIEC Z
ORZECHAMI.
Składniki :
Ciasto : 4 jajka torebka cukru waniliowego, 100 g drobnego
cukru, 100 g mąki, 70 g mielonego maku, 50 ml oleju.
Krem : 70 g orzechów laskowych, 150 ml mleka, ½ opakowania
budyniu waniliowego w proszku, 100 g
masła, 50 g cukru pudru, 100 g dżemu porzeczkowego.
Ponadto : cukier puder do posypania.
Sposób wykonania – Żółtka ubić z cukrem waniliowym na pianę,
a białka z cukrem na sztywno. Obie masy połączyć, dodać mąkę, mak, a pod koniec
olej. Ciasto rozsmarować a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10 minut. Po tym czasie odstawić do
ostygnięcia. Ciasto przełożyć na czysty papier, a ten, na którym się piekło
oderwać. Na suchej patelni uprażyć orzechy, zdjąć z nich skórkę i rozetrzeć.
Ugotować gęsty budyń na mleku i mieszając od czasu do czasu, schłodzić. Ubić
pianę z masła i cukru, stopniowo dodawać ostygnięty budyń. Pod koniec wmieszać
50 g orzechów. Ciasto posmarować dżemem oraz kremem i zwinąć w roladę. Włożyć
do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem i ozdobić resztą orzechów.
Czas przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz