wtorek, 14 listopada 2017

Wielosmakowe ciasto

Na każdą niedzielę staram się przygotować inny deser do popołudniowej kawy. Tym razem połączyłam ciasto miodowe z masą makową, z masą serową, z masą mleczną i ze słodyczami Dr Gerarda. Spróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto
-60 dag mąki pszennej
-25 dag margaryny lub masła
-pół szklanki cukru
-2 łyżki miodu
-2-3 jajka 
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżeczki mleka

Masa makowa
-2 szklanki maku
-cukier wedle uznania
-pół kostki margaryny
-ulubione bakalie 
-olejek migdałowy 
-2 żółtka
-2 łyżki miodu

Masa serowa
-pół kg sera
-3 żółtka
-pół kostki margaryny
-1 budyń waniliowy
-pół szklanki cukru
-1 galaretka cytrynowa
-1/4 szklanki mleka

Masa mleczna
-1 szklanka cukru
-1 margaryna
-1/3 szklanki wody
-2 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo
-ciastka Scooby Doo Doobbes od Dr Gerard
-kruche herbatniki kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard 

Sposób przygotowania: ciasto: sodę mieszam z mlekiem. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję miękkie masło lub margarynę, cukier, miód, jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę. Dokładnie zagniatam jednolite ciasto i dzielę je na 2 części. Jedną część równomiernie rozkładam na blaszce (25 cm/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut w 180 stopniach, a następnie odstawiam do wystudzenia. Drugą część ciasta również równomiernie rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i postępuję tak jak w przypadku pierwszej. Masa makowa: mak parzę i mielę dwa razy. Mak, cukier, olejek, bakalie, miód, margarynę prażę około 15 minut. W osobnym naczyniu ucieram żółtka, wlewam do masy makowej i gotuję przez chwilę. Masa serowa: margarynę rozpuszczam. Mieszam z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotuję około 15 minut mieszając. W mleku mieszam budynie, wlewam do sera i jeszcze chwilę gotuję. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzątku i mieszam z serem. Odstawiam do stężenia masy. Masa mleczna: cukier, wodę i margarynę gotuję, następnie lekko przestudzoną mieszam z mlekiem w proszku. Przełożenie: na pierwszą część ciasta wykładam mak, następnie układam ciastka Scooby Doo Doobbes, wykładam masę serową i drugą część ciasta, nakładam masę mleczną i posypuję pokruszonymi herbatnikami kakaowymi. Ciasto bardzo smakowało domownikom, więc polecam, a do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze od Dr Gerarda. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz