czwartek, 30 listopada 2017

DORSZ PIECZONY POD KRUSZONKĄ

Dzis zaproponuję doskonaly obiad na kazda okazję a mianowicie jest do dorsz pod kruszonką, oto przepis:

Składniki:
4 filety z dorsza bez skóry, każdy po około 150 g)
50 g bułki tartej
25 g masła
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka starta z 1/3 cytryny
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz, ziola prowansalskie
olej
1.Dorsza umyć, podzielić i oprószyć z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, i ziołami. (Można go wcześniej namoczyć w mleku na około 2 godziny). Ułożyć  w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i odstawić na pół godziny.
2.Czosnek obrać, drobno posiekać, papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać, umieścić w miseczce. Dodać natkę pietruszki
 i skórkę z cytryny, wymieszać, odstawić.
3.Rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło, wrzucić bułkę tartą, lekko podsmażyć, odstawić. Dodać przygotowaną mieszankę ziołową i kilka kropel soku z cytryny, dokładnie wymieszać.
4.Dorsza wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190oC piec przez około 10-15 minut. Wyjąć obłożyć go kruszonką i  ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut.


Po doskonalym obiedzie pora na doskonaly podwieczorek, czyli nic innego jak slodkosci dr. Gerarda np. moje ulubione czekoladki Pasja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz