Ciasto miodowe
-30 dag mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-10 dag cukru pudru
-2 łyżki miodu
-50 g masła
-1 jajko
-1 żółtko
-3 łyżki mleka
Krem
-pół litra mleka
-15 dag cukru
-5 łyżek kaszy manny
-25 dag masła
Śmietanka
-350 ml śmietany 30%
-1 śmietan fix
-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-mleczna czekolada 3 kostki
-ciastka WitAM od Dr Gerard
-150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy
Sposób przygotowania: ciasto miodowe: mąkę przesiewam na stolnicę i mieszam z sodą, cukrem oraz masłem, dodaję miód, jajko oraz żółtko, wlewam zimne mleko i zagniatam jednolite ciasto, owijam je folią i schładzam około 20 minut w zamrażalce. Dzielę na dwie części i wylepiam dno jednakowych blaszek (24/24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 10-15 minut na złocisty kolor (każdą osobno). Następnie studzę. Krem: mleko gotuję z cukrem, wsypuję kaszę i gotuję cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu masło ucieram na puch, dodaję po łyżce zimną masę grysikową i ucieram na gęsty krem. Śmietanka: dobrze schłodzoną kremówkę, ubijam na gęstą pianę, pod koniec dodaję cukier puder, śmietan fix i miksuję. Na pierwsze ciasto miodowe wykładam połowę kremu, układam namoczone w naparze z kawy ciastka WitAM Dr Gerarda, przykrywam resztą kremu i nakładam ciasto miodowe, na które wykładam śmietankę, a wierzch posypuję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne połączenie smaków, koniecznie wypróbujcie. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz