czwartek, 25 kwietnia 2019

W PODRÓŻY


Święta w tym roku spędzaliśmy w górach u babci. To był cudowny czas, pogoda jak zwykle dopisała. Wracaliśmy w  radosnych nastrojach, tym bardziej, że babcia zapakowała nam na drogę pyszne smakołyki. Draże dr Gerarda sprawiły wszystkim chyba największą przyjemność. Mieliśmy ich duży zapas, więc właściwie przez całą podróż mogliśmy się nimi cieszyć. Poza tymi łakociami dostaliśmy też trochę domowych wypieków. Najlepsza była  

KRUCHA SZARLOTKA.

Składniki : 1,5 kg jabłek, 2 szklanki mąki krupczatki, ¾ szklanki cukru pudru, 25 dag masła, 4 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru waniliowego, sól, cynamon, cukier puder do dekoracji, masło i bułka tarta do formy.

Sposób wykonania – Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni, podlewając wodą i dodając 3 łyżki cukru. Oprószyć cynamonem, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, proszkiem i szczyptą soli. Dodać dobrze schłodzone masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owiną folią, schładzać około 1 godziny. Ciasto rozwałkować, podzielić na 2 części. Jedną rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, ponakłuwać widelcem. Piec około 12 minut w temperaturze 180 C. Rozłożyć jabłka, udekorować kratką z pozostałego ciasta, piec kolejne 45 minut. Oprószyć cukrem pudrem. Przygotowanie około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz