wtorek, 30 kwietnia 2019

Spotkanie




      Jutro zaczynamy majówkę, towarzystwo będzie doborowe. Każdy z naszych znajomych ma coś przygotować na wspólny stół biesiadny. Ja oczywiście jak zawsze uwielbiam przygotowywać coś ze słodyczy, tym razem mam ochotę na słodycz czekoladową z kremem i ciasteczkami. Powstał wspaniały deser, najlepszy będzie na drugi dzień, łatwiej się kroi bo ciasteczka zmiękną, ale synuś nie wytrzymał i krojony był po dwóch godzinach. Użyłam najlepszych ciasteczek listków z polewą  i Filusi Dr Gerarda.

Składniki
-3 opakowania ciastek listków z cukrem i polewą Dr Gerarda
-200 g masła o temperaturze pokojowej
-150 g serka Twój Smak lub homogenizowanego
-1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
-120 g cukru pudru
-7 szt ciastek Filusi czekoladowych Dr Gerarda
-50 g zmielonych orzechów
-szczypta soli
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka kawy instant
-1/3 szklanki wrzątku
-1 tabliczka czekolady mlecznej

Zalewamy wrzątkiem kakao i kawę i odstawiamy do ostygnięcia.
Miksujemy masło z cukrem na puszysto, dodajemy stopniowo serek i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy ekstrakt migdałowy, zmielone orzechy i pokruszone Filusie, delikatnie mieszamy łyżką.
Układamy warstwę ciasteczek z polewą w naczyniu (użyłam szklanego, jeśli macie inne lepiej wyłożyć folią spożywczą), nasączamy je miksturą kakaowo- kawową. Na ciastka układamy warstwę kremu. Na to znów nasączone ciastka i tak do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy ciasto w lodówce i kroimy ostrym nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz